Nummer 62 was in gebruik als café met “slijtvergunning”.

Binderseind 62

Dit artikeltje gaat over het pand Binderseind 62 in Helmond . Helemaal links op de foto is een stukje van de nieuwe Heilig Hartkerk, gebouwd in de jaren 1950 te zien. Nummer 62 was in gebruik als café, maar de etalages wijzen duidelijk op een slijterijfunctie, evenals het bordje met “slijtvergunning”.

Wanneer is deze foto gemaakt? Op de rechterdeur hangt een affiche voor de motorraces in Asten op 21 september. Dit soort races zijn altijd op zondag. Op 1969 viel 21 september op een zondag en het Helmonds Dagblad van maandag 22 september 1969 bevat inderdaad een verslag van de races op de 21 september. De foto blijkt dus gemaakt te zijn kort voor 21 september 1969.

Het huis werd in 1918 gebouwd door herbergier Gerardus Klaassens op de plaats waar eerder Johannes Aloysius Schampers een huis had staan. Vanaf de bouw heeft het de functie van café gehad. De huizen ernaast waren overigens ook van Klaassens. In 1929 trok Klaassens zich terug uit de zaak en ging op nummer 58 wonen. Zijn schoonzoon Albertus Johannes van Berlo, getrouwd met zijn dochter Diliana Klaassens nam de zaak over. Van Berlo was toen al, samen met zijn twee zwagers die ook getrouwd waren met dochters van Klaassens, gedeeltelijk eigenaar van de panden. Na het overlijden van Gerardus en zijn vrouw staan in het kadaster de drie zwagers ieder voor eenderde als eigenaar van het pand vermeld. Als de gemeente in 1969 pogingen doet om het pand, maar ook de nummers 58 en 60 aan te kopen is het nog steeds eigendom van Albertus Johannes van Berlo en consorten.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Bakelsedijk in Helmond gezien vanaf het Bijsterveld. Fotograaf onbekend.
Advertentie in de Helmondse Courant van 1957.
Oude arbeidershuisjes aan de Heistraat.
images/hourglass.png

ZOEKEN...