Slagerij Smulders op het Binderseind.

Slagerij

Op onderstaande de foto heeft de fotograaf haast een heel stripverhaal in één opname vastgelegd.

Alleen het jongetje dat met zijn moeder uit de slagerswinkel komt, heeft de fotograaf in de gaten. Zijn moeder sluit de deur met nog wel haar gezicht in de richting van de winkel, maar de slagersvrouw kan ze niet meer zien door de draaiing van haar lichaam bij het sluiten van de deur. De slagersvrouw kijkt haar klanten na. De vrouw op de trap heeft al helemaal niets in de gaten. Ze laat zich door geen klanten of fotograaf storen en gaat stug door met het lappen van de ramen. Het lijkt erop dat ze het een beetje moeilijk heeft op die trap. Ze houdt zich goed vast. Dit heeft wel tot gevolg dat ze de emmer niet op de trap kan zetten. Iedere keer als haar spons vies is, moet ze helemaal naar beneden om die schoon te maken in de emmer.

Hebt U de slagerij al herkend? De naam staat op het raam: C. Smulders-van Hout, tel. 2412. Deze slagerij was gevestigd op het Binderseind op nummer 20 in Helmond. De naam Smulders is natuurlijk nog steeds bekend als slager, maar dan op het Binderseind 17. In 1979 ruilden de gemeente en F.J. Smulders de panden Binderseind 17 en 20. De foto bij dit verhaal is van voor de ruiling.

De vader van F.J. Smulders, Cornelis Gerardus, die getrouwd was van Cornelia van Hout, kocht het pand Binderseind 20 in het begin van de jaren 1930 van Antonie Josephus van Roij. Deze laatste was in het begin van zijn carrière timmerman, maar bracht het tot gemeentearchitect. Dat is ook degene die het mooie pand gebouwd heeft. In 1891 had Van Roij twee huisjes gekocht die hij in 1898 afbrak om er één nieuw pand op te zetten. Gezien zijn beroep zal hij het ontwerp wel zelf gemaakt hebben.

De twee huisjes waren nog helemaal niet zo oud toen ze afgebroken werden. Ze waren pas in 1882 gebouwd door Hendrikus Rooijakkers, een brouwersknecht, op de plaats waar hij een beugelbaan had.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Fotograaf Prinses.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bezoek van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik aan Helmond
Aan de Kanaaldijk Noord-West 57 begint Van Gorp een garagebedrijf.
Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout.
De MILO in Mierlo in 1965. Fotograaf: J.H.C. Hegeman.
images/hourglass.png

ZOEKEN...