Ansichtkaart Helmond

Een groet uit Helmond

Ongeveer honderd jaar geleden was het in de mode om prentbriefkaarten met stadsgezichten te sturen. Onderstaande kaart komt uit een serie waarin de letters van de wens op de kaart gebruikt werden om het gewenste stadsgezicht op uit te beelden. In dit geval gaat het om een heleboel stadsgezichten. In de vijf letters van “GROET” zijn maar liefst tien foto’s te zien. 

Van de tien opnamen zijn er twee kanaalgezichten: de bovenkant van de G laat de Kanaaldijk zien bij de Waardstraat en de bovenkant van de E de Kanaaldijk vanaf de Gedempte Haven. Twee keer wordt de Markt getoond: de onderkant van de G toont de westkant van de Markt met het stadhuis en in de verte het klooster. Op de onderkant van de O is de hoek Markt Veestraat-Markt in beeld gebracht. De Veestraat komt nog een keer aan bod in de onderkant van de T. Deze opname is genomen vanaf het brugje over de Aa. Deze is inmiddels gedempt en ter plaatse zijn de straten Oude Aa en Smalle Haven. De R is de letter van de Helmondse hotels. Boven hotel-restaurant Hof van Holland aan het Stationsplein en onder het Beugelsplein met het hotel dat later bekend zou staan als hotel Van Tilburg. 

De bovenkant van de O is altijd wat moeilijk. Het heet “Gezicht op de Ameide”. En dat klopt ook wel. Op de foto is het riviertje de Ameide te zien met aan een zijde een tuin en aan de andere zijde de achterkant van huizen. De opname is gemaakt ter hoogte van de Groenstraat. De Molenstraat op de onderkant van de E is te zien vanaf de Ameidestraat. Rest nog de bovenkant van de T waarop het kasteel te zien is. Het betreft hier de achterzijde met de brug over de vijver die het de bewoners mogelijk maakte de tuin aan de achterkant te bereiken zonder via de slotbrug om te hoeven lopen. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Nazarethschool en huis nummer 40. Fotograaf T. van Mierlo.
De Kegelbaan te zien vanuit de kasteeltuin.
Kinderen in beeld I
images/hourglass.png

ZOEKEN...