Wezelstraat in 1925

Wezelstraat

Eind 20e eeuw heeft de Helmondse Wezelstraat een ware metamorfose ondergaan. De oorspronkelijke huizen zijn gesloopt en daarvoor in de plaats is nieuwbouw gekomen. De nieuwbouw is echter geënt op de woningen die in 1925 door Woningbouwvereniging De Hoop gebouwd werden. Op onderstaande foto is de bouw van deze woningen te zien. Links is de St. Jozefkerk te zien, die op dat moment nog geen toren heeft. Er is zicht op de Jozefkerk, omdat de huizen in de Bunzingstraat er nog niet staan. Die werden pas in 1947 gebouwd.

De Wezelstraat tussen Prins Karelstraat en Eekhoornstraat werd tussen 1925 en 1927 in drie delen bebouwd. De eerste bewoners konden de woningen betrekken in november 1926. De huurprijs bedroeg toen f 4,23 per week. De architect van de huizen was Lambert de Vries, die zoveel huizen en scholen in Helmond ontworpen heeft. 

De ideeën over woningbouw zijn sinds die tijd veel veranderd. In de tijd van de bouw golden deze huizen tot ver buiten Helmond als voorbeeld voor een goede huisvesting van de arbeidersgezinnen. De belangstelling voor deze vorm van woningbouw was zo groot dat het gemeentebestuur van Helmond in 1928 een boekje uitgaf waarin in drie talen verteld staat hoe Helmond de laatste twaalf jaar gebouwd had om de groeiende bevolking goede huisvesting te geven. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Steenweg te Helmond. Fotograaf onbekend
De prent waarop de Nederlandse maagd prinses Juliana bij de burgerlijke stand komt aangegeven is van Johan Braakensiek.
De Markt te Helmond rond 1804
Bouw Theo Driessen Instituut
images/hourglass.png

ZOEKEN...