Bioscoop Alcazar

Alcazar

In 1919 vroeg Frans Tersteeg, die een café met danszaal exploiteerde aan de Noord-Koninginnewal 62 in Helmond, een vergunning aan om zijn zaak te mogen ombouwen tot bioscoop. Op 17 oktober van datzelfde jaar opende de zaal onder de naam Alcazar zijn deuren. Daarmee is uiteraard de vraag naar de naam van de straat al beantwoord. Tot de bouw van de Ameideflat liep de Noord-Koninginnewal verder door dan nu het geval is. Nu houdt die straat op bij de Ameidewal, maar vroeger liep hij tot aan de Zuiderstraat om dan over te gaan in Binderseind.

De Zuiderstraat liep destijds ook veel verder door.

Alcazar was een bloeiende bioscoop. Hoe de familie Tersteeg aan de exotische naam kwam is niet bekend. In de begintijd werden er nog stomme films gedraaid. Gedurende deze films speelde er een orkest met daarin onder andere Toon Tersteeg, de zoon van eigenaar Frans. Ook was er explicateur Schellekens die commentaar gaf bij de stomme films. Hij deed dat op een zo vermakelijke manier dat de mensen niet meer bij kwamen van het lachen. 

De bioscoop had erg te lijden van het gevaar waaraan bioscopen in die tijd veelvuldig blootstonden: brand. De films die gebruikt werden waren zeer brandbaar. Op 29 juni 1929 brak er brand uit in de filmcabine en werd het gebouw geheel vernield. De herbouw gebeurde zeer snel, want al op kerstavond van hetzelfde jaar vond de heropening plaats. Op 30 juli 1937 vond een echte ramp plaats. Bij het inzetten van de film zette de projectielamp het celluloid van de film in brand. Hoewel de brand beperkt bleef tot de filmcabine waren de gevolgen veel ernstiger dan bij de vorige brand. De heer Tersteeg, zijn dochter en een nichtje kwamen om het leven. 

Een half jaar na de dodelijke brand werd de bioscoop verkocht aan de firma Van Meel en Hirschberg, die de zaal exploiteerde tot 1964. De volgende eigenaar was Croonenberg, die ook de andere zalen in Helmond exploiteerde. Op dat moment hadden de bioscopen al enige tijd te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. In 1969 werd Scala gesloten, in 1970 Alcazar. Centraal hield het vol tot 1986. Alcazar sloot overigens in verband met de sanering van dat deel van de stad. In 1974 volgde sloop van het gebouw. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Weg op den Heuvel 21
Molen en molenaarswoning aan de Tolpost
Grafeiland in de Warande in Helmond. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...