De Algemene Bank Nederland aan de Markt te Helmond. Fotograaf onbekend

De Hermitage van Helmond

Op 30 september 2006 opende “Hermitage Helmond” in het leegstaande bankgebouw van ABN-Amro aan de Markt in Helmond.

Het was een uniek kunstproject waarbij in de zeventien kluizen kunst werd getoond. De kluizen konden maar door een persoon tegelijk worden bezocht. De inhoud van de kluizen werd regelmatig veranderd. Gemiddeld 250 bezoekers kwamen er per week op af. De naam hermitage was goed doordacht gekozen, enerzijds verwijst die naar het bekende museum in Sint Petersburg, anderzijds naar de betekenis van dat woord, namelijk kluis. Met kluis of hermitage werd eigenlijk een kluizenaarswoning bedoeld, een door een monnik in afzondering bewoont huisje, en niet een ruimte om waardevolle spullen in op te bergen. Op 28 oktober 2007 sloot de Hermitage weer haar deuren in afwachting van sloop van het gebouw. Die sloop vindt nu pas plaats.

Op de kadasterkaart van 1832 zien we aan de Markt een aaneengesloten bebouwing. Dat veranderde in 1885 toen fabrikant Carel Frederik Carp het naast zijn huis gelegen pand met tuin kon kopen van Hermanus Theodorus Goossens, de directeur van de gasfabriek. Daarvoor betaalde hij 13.591 gulden. Hij laat het pand slopen en trekt de grond bij zijn tuin. Het huis dat hij bewoonde had hij in 1876 gekocht van de oud-burgemeester van Helmond Franciscus Wilhelmus van den Dungen voor 17.000 gulden. Die tuin zal pas in 1958 weer worden bebouwd; op die plaats had de firma van Mierlo & Zoon zijn oog laten vallen voor het bouwen van een bank. Daarvoor werd die tuin met het koetshuis aan de Wal in 1955 aangekocht. Het koetshuis werd verbouwd en zo kon Van Mierlo in 1956 beginnen met bankieren in Helmond. Het kantoor aan de Noord-Koninginnewal was in het begin nog groot genoeg om de bovenverdieping als woning te verhuren, maar werd al snel te klein en moest daarom worden uitgebreid met een houten aanbouw in de tuin.

Het duurde nog even voor het nieuwe bankgebouw er daadwerkelijk stond. De bouw begon in september 1958, het hoogste punt werd een jaar later bereikt. De officiële opening vond plaatst op 29 april 1960. Ondanks de geringe breedte van het perceel van maar 11 meter kon architectenbureau Kraaijvanger uit Rotterdam toch een bruikbaar kantoorpand ontwerpen. Bij de opening werd de stad een cheque van 2.500 gulden aangeboden voor de uitbreiding van het hertenkamp in de Warande. Burgemeester Josephus Cornelis Maria Sweens nam die dankbaar in ontvangst. Directeur Froeling vertelde dat de bank in Helmond, als hoofdstad van het oostelijk gebied en derde textielstad van Nederland, een gunstig werkterrein had gevonden. In het nieuwe gebouw werd een glas-in-beton-raam aangebracht naar ontwerp van Pieter Wiegersma, waarop een vlucht met zeven vogels, voorstellende de zeven kantoren van Van Mierlo. Door een fusie in 1964 ontstond de Algemene Bank Nederland. Deze bank verkreeg daarbij in Helmond het gebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij aan de Kanaaldijk en de bank aan de Markt. Dat laatste werd het hoofdkantoor voor de regio Helmond, maar ook dat gebouw bleek al snel te klein te zijn. Men kon nog uitbreiden aan de achterzijde, maar toen de mogelijkheid zich voordeed om het naastgelegen winkelpand van Maison Jansen te kopen ging men voor die optie. In 1969 kreeg hetzelfde architectenbureau de opdracht om een uitbreiding te realiseren. De gevel werd tweemaal zo breed, maar dat werd zo uitgevoerd dat niet te zien was welk gedeelte het oude en welk het nieuwe deel was. In oktober 1971 werd het pand geopend. Het pand aan de Kanaaldijk werd een jaar later afgestoten. Zie ook: De Bank van Brabant.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zittend Paula Coovels en staand in het midden Louise Coovels in hun bos in 1910.
De olifanten balanceren op de dozen
Op de foto wachtende mensen onder toezicht van een agent en een militair voor het distributielokaal aan de gasfabriek op de Havenweg; fotograaf Gebroeders Janssen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...