Ereboog voor de Gouden Bruiloft van Hendrikus van Dooren en Huberdina van Berlo.

Een gouden bruiloft in 1924

Van onderstaande foto is niet zoveel bekend. Hij blijkt te zijn genomen bij gelegenheid van een vijftigjarige bruiloft in 1924. Dat valt op te maken uit de versiering. Links en rechts staan de jaartallen 1874 en 1924. De tekst op het bord luidt: Heil en zegen Echtelingen / Op uw gouden huwelijksdag / Die ons hart na lang verbeiden / Eindelijk heerlijk rijzen zag.

De foto toont de Steenweg, gezien vanaf de Wilhelminalaan in de richting van Zestienwoningen. Rechts een gedeelte van de woningen Rust Roest. De heren op de foto zijn allemaal in jacquet met hoge hoed. Van links naar rechts zouden het volgens de aantekening achter op de foto moeten zijn: Brouwers, die timmerman was, P. van Mierlo, kruidenier aan de Kromme Steenweg, Johan van de Vorst, die op de loonafdeling bij Diddens en Van Asten werkte, de heer Zegers, die aannemer was, de heer M. Zwanenberg, waarover verder niets bekend is en Fasje de Reijdt, de boekhandelaar. Dat zijn er maar zes, terwijl op de foto zeven mannen staan, maar het is de enige informatie die op de foto vermeld staat. Gezien de boom links op de foto, is het feest in het voorjaar geweest. De blaadjes aan de boom zijn nog erg pril. In de krant van 15 mei staat er inderdaad al een vooraankondiging van het grote feest dat op 19 mei te gebeuren staat. Hendrikus van Dooren en Huberdina van Berlo, die in de 1e Haagstraat wonen zullen dan hun vijftigjarig huwelijk vieren. Een grote feestcommissie uit de hele buurt is bezig met de voorbereidingen van het feest. De 1e Haagstraat ligt wel tamelijk dicht bij de Wilhelminalaan, maar de foto is net de andere kant in genomen. Er is een feestcommissie uit de hele buurt, dus het kan zijn dat daar ook een ereboog heeft gestaan.

Uit het bevolkingsregister valt op te maken dat het gouden bruidspaar weliswaar niet in Helmond geboren is. De bruidegom komt uit Uden en de bruid uit Gemert. Wel hebben ze het grootste deel van hun leven in Helmond doorgebracht. Bij hun huwelijk woonden de beide echtelieden al in Helmond.

Op de dag van de gouden bruilof staat er al een deelverslag in de krant. ’s Morgens om negen uur trokken de gouden jubilarissen met enkele bruidjes, de feestcommissie en de familie naar de Onze Lieve Vrouwekerk waar een mis werd opgedragen. De rest van het feest wordt pas verslagen in de krant van 20 mei. Het feest werd gevierd in de zaal van Van de Kerkhof. Dat was in die tijd apart. Meestal werden familiefeesten thuis gevierd. Het gouden Bruidspaar had te weinig ruimte om alle familieleden en belangstellenden thuis te ontvangen en was daarom wel genoodzaakt om uit te wijken naar een zaal.

Het openbare feest werd ’s avonds afgesloten met serenades door Phileutonia en het Helmonds Muziekkorps. Daarna ging het feest nog een tijdje door, maar alleen in familieverband.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Calvarieberg op de begraafplaats aan de Hortsedijk
Kluisstraat 10.
Ballonvlucht boven Helmond
 Op de foto uit 1959 het pand van banketbakker Nieuwenhuis met rechts daarvan nog een stukje van het NKV-gebouw; fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...