Sinterklaas op de Antoniusschool in 1952.

Sinterklaas

Hier hebben we een leuke foto van het bezoek van de Sint aan de Helmondse Antoniusschool in 1952.Sint en Piet staan temidden van een wel heel grote kinderschare. Wij hebben er negenenveertig geteld, maar we weten niet of we er een over het hoofd hebben gezien.

Die arme meester Krom moet een zwaar leven hebben gehad. Er zit overigens een verstekeling op de foto. Oma Daniëls staat achter het hek. Die liet zich de kans niet ontnemen om met de Sint op de foto te komen.

De klassengrootte zegt al iets over de bevolkingsgroei kort na de oorlog. In 1952 was de eerste klas van de Antoniusschool aan de 1e Haagstraat zo groot dat het zelfs voor meester Krom niet te doen was. Daarom werd de klas gesplitst en moest een deel van de kinderen naar de bovenverdieping van het patronaat in de 2e Haagstraat. Dit in afwachting van de bouw van een nieuwe school. Op deze noodschool werd les gegevens door broeders. In september 1953 bij de opening van het nieuwe schooljaar bleek de nieuwe school nog niet klaar en kreeg de tweede klas les op de zolder boven de werkplaats van Woningbouwvereniging Helmond West. Op 1 januari 1954 wordt de nieuwe school door Deken van der Hagen, geopend. Ook dit was voor de jongens een tijdelijk verblijf. De school, eigenlijk bedoeld als kleuterschool, diende tot het gereedkomen van de Tharcisius- en Providentiaschool als lagere school voor jongens en meisjes. In 1956 is het eindelijk zover en kunnen ze terecht in de gloednieuwe Tharcisiusschool. Op deze school kunnen de jongens dan eindelijk hun lagere schooltijd afmaken. Echt bevorderlijk voor goed onderwijs is deze situatie natuurlijk niet.

Van de kinderen op de foto zijn de volgende namen bekend. Op de voorste rij zit helemaal links Van Schayk. De vierde van links heet vermoedelijk Keysers. Daarnaast zit op zijn blote knieën in december A. v.d. Linden. Het kind daarnaast is niet bekend en dan volgen H. Gruiters, H. Bouwman, F. van Hout, Donkers, vermoedelijk P. Swinkels en Van Lierop. Op de tweede rij zijn bekend P. Huibers, J. Sterken, W. Keysers, T. v. Stiphout, F. v. Stiphout, F. v.d. Velden, M. v. Lierop, R. v.d. Vleuten, T. Slaats, F. Sommers en W. Vincent. Van de kinderen die pal voor het hek staan zijn er ook een aantal bekend. Meest links staat J. v.d. Westelo. Vierde van links is J. Meulendijks en dan volgen T. Mikkers, P. Aarts en een jongen waarvan de naam niet bekend is met daarnaast J. de Rut. Helemaal rechts op het paaltje staat P. Verhofstad.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kapel in ‘t Zand.
Caranaval
Voorname bewoners van het kasteel
images/hourglass.png

ZOEKEN...