Familie van Bokhoven rond 1922.

De schoenwinkel van Van Bokhoven

In de Helmondse Veestraat op nummer 37 had Leonardus van Bokhoven voor de tweede wereldoorlog een schoenenzaak. Hier ziet U een foto van een groepje mensen dat voor de winkel staat. De winkel heette Schoenbazar “Hercules”.

De schoenencollectie wekt associaties op met Hercule Poirot, de kleine Belgische detective uit de boeken van Agatha Christie. Dat komt door de tweekleurige herenschoenen die in de tijd dat de foto genomen werd in de mode waren. Dat kun je zien aan de schoenen die de twee rechtse figuren dragen. In de verfilmingen van de boeken van Agatha Christie zie je Poirot ook dergelijke schoenen dragen. 

De mensen die zich voor de fotograaf hebben opgesteld zijn van links naar rechts naaister Johanna Klaassen, dochter Toos van Bokhoven, moeder Van Bokhoven-de Wit, zoon Piet van Bokhoven en Kees Roelen. 

De op 2 maart 1872 in Helmond geboren Leonardus van Bokhoven begon als schoenmaker in de Waardstraat. Rond 1905 ging hij naar het Binderseind. In 1911 kocht hij het pand in de Veestraat en zette daar zijn schoenhandel voort. In 1926 vertrok het gezin Van Bokhoven naar Mierlo, maar het pand in de Veestraat bleef eigendom van Leonardus tot 1940. Of de schoenenhandel in het pand werd voortgezet na het vertrek naar Mierlo kunnen wij niet met zekerheid zeggen. In het pand komt Adrianus Johannes van der Pol te wonen. Zijn beroep is caféhouder. Van der Pol vertrekt al een jaar later weer uit Helmond. Maar ook van degene die er daarna in woont, Verhaaren, wordt het beroep van caféhouder opgegeven. Het lijkt er daarom op dat in het pand een café kwam. 

Leonardus van Bokhoven trouwde in 1902 met de Helmondse Johanna Maria de Wit. Het echtpaar kreeg dertien kinderen, waarvan er vijf erg jong overleden. De op de foto geportretteerde Piet en Toos moeten de in het bevolkingsregister genoemde Petrus Theodorus, geboren in 1904, en Catherina Henrica Antonia, geboren in 1911 zijn. Achter op de foto staat dat de opname van ongeveer 1922 zou zijn. Dan is Piet op de foto ongeveer 18 en Toos ongeveer 11 jaar. Dat kan aardig te kloppen. 

Leonardus van Bokhoven ging in 1926, zoals hiervoor al gezegd, naar Mierlo, maar hij kwam weer terug naar Helmond. Later woonde hij opnieuw in Mierlo en later in Bakel. Bij zijn overlijden in 1958 woonde hij weer in Helmond. Zijn vrouw was in 1939, eveneens in Helmond, overleden. De kinderen hadden toen het ouderlijk huis allemaal al verlaten. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Charter uit 1155
De kabouters in actie
Op de foto de eerste paters en broeders uit Steyl op Timor, vierde van links pater Noijen, zesde van links pater Verstraelen. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...