Bevrijdingsfeest Uiverlaan

Bevrijdingsfeest Uiverlaan

De eerste Koninginnedag na de Tweede Wereldoorlog was op 31 augustus 1945, de verjaardag van koningin Wilhelmina. De vorstin sprak de wens uit om deze Koninginnedag helemaal in het teken van de bevrijding te vieren. 

 

In Helmond werd het inderdaad groots gevierd. Liefst vier dagen was er iets te doen. Al weken van te voren was men bezig met het maken van straatversieringen. Op donderdag 30 augustus werd het feest officieel geopend en was er ’s avonds een fakkeloptocht onder begeleiding van muziekcorpsen. Vrijdag werd begonnen met een plechtige mis voor de katholieken en een dienst voor de hervormden. Daarna volgde in het kasteelpark een herdenking voor de gevallenen met kranslegging. Om drie uur ’s middags ging de grote optocht van start met praalwagens die door de verschillende buurten van de stad waren gemaakt. 

Zaterdag 1 september was de dag voor de kinderen. ’s Morgens om negen uur was er in iedere buurt een optocht. Van iedere buurtoptocht werden de drie beste groepen gekozen die vanaf elf uur door het centrum van de stad trokken. ’s Middags waren er kinderfeesten die per buurt georganiseerd waren. Zondags waren er nog buurtfeesten voor de volwassenen. 

Deze feestelijkheden zijn goed voor het nageslacht bewaard gebleven. De firma Prinses heeft niet alleen foto’s genomen van alle activiteiten, maar deze ook op film vastgelegd. Ook is een hele serie gemaakt van de vaak prachtige straatversieringen. Onderstaande foto is genomen tijdens de kinderfeesten op zaterdagmiddag. in de Uiverlaan. Dat het de Uiverlaan is, kan men niet missen als men kijkt naar de straatversiering. Die is in de vorm van een model van het bekende vliegtuig waarmee de KLM in 1934 in het totaalklassement tweede werd in de luchtvaartrace Londen-Melbourne, maar eerste in zijn klasse. Hoewel de Uiverlaan in de Vogelbuurt ligt (uiver = ooievaar) is voor de versiering gekozen voor de naam van het KLM-vliegtuig. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Markt en huis met de luts
Gebied Helmond
 Op de foto het processieterrein aan de Bakelsedijk met linksvoor de boerderij van A. van den Hurk. Fotograaf: F.J. Bosch.
Rendezvous at the London Stock Exchange @E.O. Hoppé Estate Collection / Curatorial Assistance, Inc.
images/hourglass.png

ZOEKEN...