Stralende sterren en aangeklede kerstbomen

Kerstmis verliest steeds meer zijn religieus karakter en wordt langzamerhand meer en meer een familiefeest waar het geven van geschenken een traditie wordt.

Toch is het geven van kadootjes op Sinterklaasvanond nog net iets populairder dan het vieren van Kerst, blijkens een onderzoek onder duizenden inwoners van ons land gehouden door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Omdat de kerstviering behalve in de kerk meestal thuis plaatsvind hebben wij in onze collectie nauwelijks afbeeldingen die iets met Kerstmis te maken hebben, behalve dan een foto van de traditionele kerstboom op de Markt, van kerstverlichting in de straten en de kerstallen die in de kerken zijn opgesteld. Een opmerkelijk foto is die van leerlingen van de Nazareth Mulo uit 1946. Bij gelegenheid van het jubileum van zuster Bernarda werd een kerstspel opgevoerd dat was geschreven door To Hölscher.

To Hölscher werd op 16 januari 1898 in Helmond geboren, dochter van een protestante vader en een katholieke moeder. Zij verloor al op jeugdige leeftijd haar moeder, waarna het gezin naar Dordrecht verhuisde. Daar overleden al snel haar vader en stiefmoeder, zodat de drie zusjes Hölscher in het protestantse weeshuis “Neerbosch” in Nijme­gen terechtkwamen. Door toedoen van hun moeders familie werden zij in 1908 geplaatst in het weeshuis van de Zusters van Liefde van Tilburg aan de Markt in Helmond. Op veertienjarige leeftijd vertrok To naar Schijndel om daar te studeren aan de kweekschool. Na het behalen van haar onderwijsakte in 1916 kwam zij terug naar Helmond waar zij in pension ging bij de zusters. Zij kreeg een aanstelling als onderwijzeres aan de Mariaschool aan de Kromme Steenweg en in 1931 werd zij benoemd tot lerares aan de Nazareth U.L.O. aan de Noord-Koninginnewal. Beide scholen werden beheerd door diezelfde zusters van Liefde. To Hölscher was in haar tijd een excentrieke verschijning met haar kortgeknipte haar. Men zag haar vaak in een zwarte cape met een grote zwarte hoed op haar hoofd, of in rijkostuum op haar paard. Zij stond bekend als een uitmuntend vertelster en als schrijfster was zij zeer productief. Haar eerste boek “Hoe trotschkopje genas” dat in 1925 verscheen, was al meteen een groot succes. Haar boeken waren moraliserend en ademden een Roomse sfeer, maar waren voor die tijd toch erg vernieuwend. Het grote succes bleek wel uit de vele herdrukken; de serie schoolboekjes over de familie Zandman, genaamd “De Zandmannetjes” was zo populair dat ze een zestiende druk beleefden. Haar grootste bekendheid kreeg zij waarschijnlijk door haar Katholieke Jeugd­bijbel, een boeiende en begrijpelijke navertelling van het bijbelverhaal. Die schreef zij samen met de capucijner pater Romualdus. Velen kennen ongetwijfeld de rijmpjes op de devotieprentjes die bij goed gedrag, trouw kerkbezoek en bij de eerste communie werden verkregen. Ook veel gebedenboekjes en toneelstukjes staan op haar naam.

Op de foto zien we Jozef en Maria geknield bij het kerstkind omgeven door engelen. Herders zijn niet te ontdekken, maar wel leerlingen verkleed als kerstklok en zelfs als versierde kerstboom. En verder veel stralende sterren. De namen van de personen zijn bij ons bekend; u kunt die vinden in onze beeldbank op internet www.rhc-eindhoven.nl

Bron:
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
To Hölscher (1898-1953), kinderboekenschrijfster, door Tini Söhngen-van Gotum, in Brabantse biografieën. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Noordbrabanders, deel 1.  

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
"Gemobiliseerde dames"
Deken vanHaaren bij zijn toespraak voor de grafkapel van pastoor van der Hagen aan de Hortsedijk te Helmond in 1954. Fotograaf onbekend.
De gebroeders Spoorenberg
images/hourglass.png

ZOEKEN...