Kie(k) naw

Van 1 februari tot 1 juni 2009 was in de Boscotondohal een  fototentoonstelling te zien met de naam “Kie(k) naw”. Op de tentoonstelling waren allerlei fotografische beelden van Helmond van de  laatste 150 jaar bij elkaar gebracht.

Tussen de vele foto’s zijn nogal wat prentbriefkaarten te vinden. Vaak bevatten die een afbeelding van de stad, maar er heeft meestal ook een vormgever aandacht aan besteed. Je kunt er over twisten of die vormgeving altijd geslaagd is, maar er zijn er bij die een prachtig tijdsbeeld geven.
Bij deze twee ansichtkaarten speelt de vormgeving in ieder geval een belangrijke rol. De eerste betreft een foto van de Markt op het moment dat de Bossche tram met de bijnaam “De Goede Moordenaar” passeert. De foto is genomen rond 1905, toen het stuk Markt tussen het stadhuis en het postkantoor nog Binderstraat heette. De afbeelding is omlijst met slingers van eikenblad, terwijl de Nederlandse vlag er voor gedrapeerd is.

De tweede prentbriefkaart is uit dezelfde tijd. De kaart bevat tien afbeeldingen van Helmond, die verdeeld zijn over letters, die samen het woord “GROET” vormen. De toeristen die rond 1910 Helmond bezochten hadden genoeg keuze om een leuke kaart naar huis te sturen, zodat de thuisblijvers een indruk konden krijgen van de stad.

/upload/verhalenbank_poost/2009-week06bklein.jpg

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond. De Markt
images/hourglass.png

ZOEKEN...