1e steenlegging Bernadettekerk

Bernadettekerk

Wat eens de Bernadettekerk was, is veranderd in een supermarkt. Veel Helmonders bekijken deze verandering met gemengde gevoelens. Het blijft vreemd om te winkelen in een gebouw dat eens een godshuis was. Toch is hiermee wel het gebouw voor de gemeenschap bewaard gebleven.

De Bernadettekerk dateert uit de periode van de stadsuitbreiding van de veertiger en vijftiger jaren. De bouw ging met nogal wat strubbelingen gepaard. Bouwpastoor Van Lieshout liet de Helmondse architect Jan Magis een ontwerp maken voor een kerk. Deze plannen waren in februari 1949 gereed. Een week later werd een ministerieel besluit openbaar. In 1949 zou geen bouwvolume voor kerken meer worden toegestaan. Bouwpastoor Jan Magis zat echter niet bij de pakken neer en liet Magis een ontwerp maken voor een parochiehuis dat voorlopig als noodkerk gebruikt zou kunnen worden. Deze noodkerk was al na viereneenhalve maand gereed. Op 26 juni 1949 werd zij in gebruik genomen. 

 

Het duurde tot oktober 1954 voor de eerste spade voor de definitieve kerk in de grond kon worden gestoken. Met kerstmis 1955 werd de kerk in gebruik genomen en op 16 april 1956 volgde de plechtige inzegening van de kerk. De foto is genomen tijdens de eerste steenlegging op 11 april 1955. Dit gebeurde door de twee kinderen die als eersten in de parochie gedoopt waren: Catharina de Wit en Cornelis Snijders. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Helmond.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kapel in ‘t Zand.
Gebied Stiphout
De gemummificeerde kat, tentoongesteld tijdens de Brabantse Dag in Heeze, 1968. Foto Prinses.
Magazijn De Duif
images/hourglass.png

ZOEKEN...