Zuiderstraat 45,  café van Beekhuizen. Fotograaf onbekend.

De Helmondse Zuiderstraat

De Zuiderstraat was een echte 19e-eeuwse straat. Middenstanders en arbeiders woonden er naast elkaar.

Ook was er kleinschalige industrie, zoals een broodfabriek. Er was een bloeiend verenigingsleven. We hebben in onze collectie foto’s van handboogschutterij De Eendracht die er zijn clublokaal had in een van de café’s, maar ook van een vinkenclub, die in een ander café thuis was.

De naam van de straat komt voor het eerst voor in de legger van wegen van de gemeente Helmond van 1910. De straat liep toen nog vanaf de Wolfstraat tot aan het Binderseind. Met de bouw van de Ameideflat in de jaren 70 van de 20e eeuw veranderde dat. Veel huizen in dat stuk van de straat werden afgebroken. In die periode zijn door Publieke Werken veel foto’s gemaakt van de huizen die gesloopt dienden te worden. Daardoor hebben we in verhouding tot veel andere straat veel beeldmateriaal.

 

 

Jammer is wel dat aan de huizen te zien is dat ze op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Met andere woorden: de huizen zijn niet in al te goede staat. Maar nog wel is te zien dat de huizen met veel gevoel voor detail gebouwd zijn. De foto’s zijn het café van Beekhuizen op nummer 45 en gedeeltelijk met planken dichtgemaakt huizen op de hoek met de Hemelrijksestraat.

                                                                               Zuiderstraat hoek Hemelrijksestraat. Fotograaf Van Mierlo.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naam Helmond
De bouw van het Speelhuis in Helmond. Fotograaf J.v.d. Broek.
Villa Eikenhorst in Helmond rond 1920. Fotograaf onbekend.
Het kapelletje van Binderen in Helmond in 1955. Fotograaf Jos Pé.
images/hourglass.png

ZOEKEN...