Luchtfoto van het Centrum van Helmond 1950.

Luchtfoto Helmondse Markt en omgeving

Bij het bestuderen van een luchtfoto zijn kerktorens een gemakkelijk oriëntatiepunt. Aan torens is op deze luchtfoto van Helmond uit 1950 geen gebrek. Het zijn er vier.

 

 

Voor de nieuwe Helmonder kan dit nu juist een probleem zijn, omdat hij de vele torens niet kan plaatsen. En dat klopt ook wel: drie van de vier torens zijn inmiddels gesneuveld. Links het torentje van het klooster op de Markt. Meer naar het midden, maar ook op de Markt is het torentje op het oude raadhuis zichtbaar. Zeer prominent aanwezig in 1950 is natuurlijk de toren van de H. Hartkerk in de Veestraat. De enige kerk die later nog rest, is de Lambertuskerk in de Kerkstraat.

 

Met al deze aanknopingspunten zal het snel duidelijk zijn, welk deel van de stad hier gefotografeerd is: het centrum met de Markt, Kerkstraat en Veestraat. Bovenaan ziet u de Noord- en Zuid-Koninginnewal. Ook de Ameidestraat tussen de Markt en de Wal is te herkennen, waarbij heel duidelijk is dat de straat aan de Marktkant breed is, maar verder erg smal.

Ook duidelijk herkenbaar is de kiosk die op de kop van de Markt stond. Hoewel de Markt nog niet autovrij was, is er weinig verkeer. Hoe groot de gebouwen van het klooster waren, is helemaal links op deze foto goed te zien. Hoe langer je kijkt, des te meer ga je zien. Bijvoorbeeld het gebouw van Mater Dei aan de Zuid-Koninginnewal, maar ook de geweldige tuin achter de pastorie in de Kerkstraat. Iedereen kan puzzelen op een luchtfoto en zal eigen herinneringen hebben bij het zien van de vele verdwenen panden.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester van Houtlaan
Affiche Klim Op tentoonstelling
Luchtfoto van het centrum van Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...