Bedevaart naar Lourdes

Bedevaart naar Lourdes

Onderstaande foto is genomen in Frankrijk, in de buurt van Lourdes. Dat vertelt het bordje bij de auto waarop vermeld staat dat Lourdes 3 km naar links ligt en Gavarnie 50 km naar rechts. De beschrijving achter op de foto geeft aan dat geportretteerd zijn de personen pastoor Van Dun, Johan Strijbosch, pastoor Van Eindhoven van Maria-Hout, P. Helsper en een chauffeur. 

 

Het bordje dat bij de auto is neergezet doet vermoeden dat het niet de auto is waarmee het gezelschap vanuit Helmond naar Lourdes is gereden, maar dat de auto een attribuut is voor een fotograaf. Het gezelschap heeft zich door de fotograaf laten verleiden om in diens attribuut plaats te nemen en de foto te kopen. Dat vermoeden wordt nog versterkt doordat de foto gebruikt is als ansichtkaart en ook daadwerkelijk verzonden is. Door de foto heen is de ronde afdruk van een poststempel te zien. Het poststempel en de eventuele tekst op de foto zijn echter niet te controleren omdat de foto opgeplakt is. 

De priester helemaal achter in de auto is Helsper, geboren op 30 augustus 1890 in ’s-Hertogenbosch. Op 12 juli 1915 kwam hij als pas gewijde priester vanuit Haaren, waar het grootseminarie stond, naar Helmond om kapelaan te worden bij deken Rath van de Lambertusparochie. Hij blijft twintig jaar in Helmond. Op 16 augustus 1935 gaat hij naar Tilburg. Petrus Jozef Helsper was processiemeester in de Lambertusparochie. Hij was een bekende Helmonder, slager in de Kerkstraat en keurmeester. Hij werd geboren op 12 maart 1877 en overleed 27 november 1935. Joannus Paulus Hubertus Strijbosch, geboren op 16 augustus 1880 en overleden op 5 februari 1961, was kerkmeester in dezelfde parochie. De overlijdensdatum van de heer Helsper geeft de einddatum voor het maken van de opname. Op de foto is het duidelijk zomer. Wellicht is de foto genomen in de zomer van 1935 en heeft de reis naar Rome gediend als een soort afscheidsfeestje voor kapelaan Van Dun. 

 

Een pastoor Van Eindhoven van de parochie Mierlo-Hout valt niet te achterhalen. Op 5 oktober 1917 werd in Mierlo-Hout tot pastoor benoemd Joannes Petrus Josephus Strijbosch en in 1930 is Verhoeckx pastoor. In 1946 wordt pastoor Pius van de Spijker benoemd tot Mierlohoutse pastoor zoals Jan Huijbers vermeld in zijn boek over het kerkdorp. In 1954 wordt hij door de bisschop verplaatst naar Kaatsheuvel en wordt hij in Het Hout opgevolgd door pastoor Verbeek. Zowel pastoor Strijbosch als pastoor Verhoeckx hebben volle gezichten. Op de foto’s die in het boek van Jan Huijbers zijn opgenomen zijn beide pastoors blootshoofds. Dat maakt het moeilijk om te bepalen wie van de twee het is. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Luchtfoto van het Centrum van Helmond 1950.
De oude toren van Stiphout
Huis en stadhuis op Markt
images/hourglass.png

ZOEKEN...