Kamstraat

Bij het zien van onderstaande foto krijg je het idee dat je kunt zien hoe het middeleeuwse Helmond er ongeveer uitgezien heeft. Het wooncomplex ademt echt nog de sfeer van heel lang geleden.

Bij de oude gebouwen waarvan we in onze collectie foto’s hebben, gaat het vaak om negentiende-eeuwse exemplaren. Veel herenhuizen uit die eeuw zijn bewaard gebleven. Van de arbeiderswoningen uit die tijd hebben we vaak alleen nog maar de foto’s. En die laten ons woningen zien van een verdieping. Het wooncomplex op deze foto is anders. Het is twee verdiepingen hoog met daarboven nog een hoog dak. De onregelmatigheid in de hoogte van de ramen doet ook vermoeden dat het complex niet in een keer gebouwd is, hoewel het dak wel doorloopt. Het aanzicht van het complex rechts is wel regelmatig van vorm. Het lijkt er op dat dit de voorzijde was. Het hoge raam in de zijwand was waarschijnlijk een opkamer in het huis dat rechts op de foto de voordeur had. Wat het complex helemaal apart maakt is dat er zo goed zicht op is. Het lijkt wel of er een ongeplaveid stadsplein voor ligt.

Aan het hervormde kerkje op de achtergrond en de toren van de Lambertuskerk is de plaats waar de foto genomen is gemakkelijk te traceren. De panden op de rechterkant van de foto staan aan De Wiel, de panden midden op de foto staan aan de Kamstraat, in het gedeelte dat nu ook De Wiel heet. De foto is genomen vanaf de plaats waar de kasteelpoort staat aan de ingang van de kasteeltuin. De grote zandvlakte hoort nu bij de kasteeltuin, maar op het moment dat de foto genomen werd, was het een braakliggende gebied. Hier was kort tevoren een hele rij woningen van de westelijke wand van de Kamstraat gesloopt. Gezien het feit dat er nog geen grassprietje groeit op het terrein, is de foto net na de afbraak genomen. Links staat een oud huis dwars op de andere panden. Dit stond aan het Kerkpaadje. Op deze foto is het oude spuithuis niet te zien. Dit stond tegen het meest linkse pand, maar wat verder naar achteren. Het meest linkse pand is het logement van Schalks en later van Van der Linden.

De foto is inderdaad heel apart omdat het open zicht op het complex niet lang geduurd heeft. Nadat de panden aan de westzijde in 1927 werden afgebroken, was het twee jaar later de beurt aan het eerste stuk vanaf De Wiel aan de oostzijde. Daarvoor in de plaats werden de panden gebouwd die nu De Wiel 6 tot en met 16 heten. Het spuithuis werd in 1963 afgebroken en in 1965 volgde het logement.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Vorstelijk bezoek
bijlagen4.1
De Nederlandsche Cacaofabriek. Fotograaf onbekend.
Markt
images/hourglass.png

ZOEKEN...