Het van van van Treeck op de hoek van het Binderseind en De Waart.

Slagerij Van Treeck

De foto’s, gebruikt bij verhaaltjes over stukjes Helmond die verdwenen zijn, komen uit een serie foto’s die in opdracht van Publieke Werken genomen is. De panden in die serie stonden op de nominatie om aangekocht te worden door de gemeente. Vaak gebeurde dit met het voornemen om de panden te slopen. De foto’s zijn gemaakt door foto Prinses.

Met behulp van de notariële akten, de registers van het kadaster en andere gegevens uit de collectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven kan men een heel eind komen met het onderzoek van een pand.

Hier hebben wij een foto van een pand dat nog niet verdwenen is, op de hoek van het Binderseind en de toegang naar De Waart. Links ziet U nog een klein stukje van het oude parochiehuis van de Heilig Hartparochie waarin ook ooit het Filmhuis zat. De foto toont het pand nog in zijn volle glorie, zoals het gebouwd werd door Martin Joseph van Treeck. Slager van Treeck werd in 1890 in Venray geboren en kwam in 1912 naar Helmond. In 1915 vestigde hij zich op het Binderseind. Dat was nog niet in dit pand. In 1917 voegde hij enkele percelen samen. In 1931 werden de erop staande panden gesloopt en ontstond dit nieuwe pand. In het dienstjaar 1934 ruilde Van Treeck grond met de gemeente en met wat officieel heette de Rooms Catholieke Gemeente van het Heilig Hart van Jezus, ofwel de Heilig Hartparochie. Toen kreeg het perceel een omvang die de hele hoek Binderseind en Waardstraat omvatte met de adressen Binderseind 25 en 27 en Waardstraat 1 en 1A. Dit stuk van de Waardstraat is helemaal verdwenen. Nu ligt hier de toegang naar De Waart.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Groenpad gezien vanaf het Beugelsplein.  Foto-atelier Prinses Helmond
De gasfabriek
images/hourglass.png

ZOEKEN...