Bezoek van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik aan Helmond

Bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik

Op 20 augustus 1904 is het groot feest in Helmond. Koningin Wilhelmina bezoekt de stad met haar echtgenoot prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Zij maakt een zeer goed geregisseerde rijtoer door de stad. Er wordt een blauwdruk gemaakt met daarop precies vermeld welke vereniging waar moet staan en welke kinderen waar bloemen aan moeten bieden. 

 

De koningin arriveert in Helmond per trein. Daar stapt ze in een koets en rijdt via de Heuvel, Zuid-Koninginnewal en Noord-Koninginnewal naar de Markt, waar zij ontvangen wordt op het stadhuis en vanaf een speciaal vervaardigd bordes het volk toewuift. De rijtoer gaat daarna weer verder via De Veestraat, Steenweg, Wilhelminalaan, Eikendreef en Kanaaldijk weer terug door de Veestraat naar de Kerkstraat. Daar stappen koningin en prins opnieuw uit het rijtuig en brengen een bezoek aan de nijverheidstentoonstelling die door de Helmondse fabrikanten in de openbare school georganiseerd is. Daarna vervolgt het gezelschap de tocht via Beugelsplein en Heuvel terug naar het station. Het totale bezoek aan Helmond duurt twee uur en vijftien minuten.

Op de foto is het gezelschap met vier koetsen te zien tijdens de tweede doortocht van de Veestraat/Markt op weg naar de tentoonstelling. In de voorste koets zit de koningin in een lichte jurk. Het bezoek brengt een grote menigte op de been. Op de markt ziet het zwart van de mensen en ook achter de rijtuigen aan lopen heel veel mensen met de stoet mee.

De Noord- en Zuid-Koninginnewal danken hun naam aan dit bezoek. In 1907 besluit de gemeenteraad om de Broederwal en Ameidewal ter herinnering aan het koninklijk bezoek van naam te veranderen. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burg. Sweens
Helmond. Prent van W. en J. Blaeu uit "Toneel der steden van de Vereenigde Nederlanden (en) 's konings Nederlanden (Amsterdam 1649)
Villa Eikenhorst in Helmond rond 1920. Fotograaf onbekend.
Herberg Tivoli aan de Binnen Parallelweg in Helmond circa 1890. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...