Helmonds zangkoor

Het zangkoor van de heer Vogels

In 2002 kwam de heer Vogels naar het archief in Helmond met onderstaande foto. Op de foto is zijn vader te zien; hij staat rechts van de broeder. Johannes Josephus Vogels werd in Helmond geboren op 18 maart 1893. Op de foto lijkt hij ongeveer 15 jaar oud. De foto zou dan dateren uit omstreeks 1908. Uit de drie jongens met een instrument blijkt dat het om een muziekgezelschap gaat. Het ziet er naar uit dat de rechtse jongen met de viool weinig meer zal spelen. Het lijkt alsof er een snaar is gesprongen. Ondanks de muziekinstrumenten vormt het gezelschap echter geen orkest. Daarvoor zijn er te weinig instrumenten. Vermoedelijk gaat het hier dan ook om een koor.

Er is iets vreemds aan de hand met de broeder op de foto. Aan het boordje te zien is het een broeder van Maastricht. Dat is ook niet meer dan logisch als het een Helmonds koor is. Het vreemde is de manier waarop de broeder precies de andere kant opkijkt dan de jongens op de foto. Bovendien is het hoofd te groot in verhouding tot de smalle schouders waarop het rust. Op de originele foto is bij nader onderzoek te zien dat er een bredere zwarte streep langs de broeder loopt. Hij is er tussen geplakt en vermoedelijk is de schouder van de jongen die er oorspronkelijk stond gebruikt om de broeder aan te laten sluiten bij de rest. Ook begin negentiende eeuw werd het beeld van de foto dus al aangepast aan de wensen van de klant. 

De jongens zitten of staan in het gras of op de bank. De foto is genomen in een soort tuin achter een groot gebouw. De heer Vogels dacht dat het misschien achter de Lambertuskerk was. Oude foto’s zijn veelal genomen van de voorzijde van gebouwen en veel minder van de achterzijde. Het is daarom moeilijk te bepalen of de heer Vogels gelijk heeft. Misschien is de opname wel gemaakt aan de achterzijde van het in 1899 gebouwde Ludovicusklooster van de broeders van Maastricht aan de Molenstraat. Maar het is uiteraard goed mogelijk dat het koor een uitvoering heeft gegeven in een andere plaats en dat de locatie helemaal niet in Helmond was. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ontwerp van Leonard Springer voor de kasteeltuin van Helmond uit 1922
kinderen Mutsaers
images/hourglass.png

ZOEKEN...