De Mierloseweg tijdens de bevrijding van Helmond.

Bevrijding Helmond

Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Helmond-West is echter al drie dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. De laatste twee nog op 22 september ’s middags nadat de Duitsers zich teruggetrokken hebben uit Helmond-West.

 

Op 15 september is een deel van Helmond-West al ontruimd, veel andere inwoners gaan in de ochtend van 22 september in de richting van Mierlo als de Engelse troepen een vuurgevecht aangaan met de Duitsers die zich in de zijstraten van Helmond-West hadden opgesteld. Onderstaande foto vertelt iets over de chaos bij de bevrijding. 

De foto is genomen op de Mierloseweg bij wat toen nog de gemeentegrens was tussen Helmond en Mierlo. Rechts is het café te zien van Th. van Aerle, ook wel de Koelewiet genoemd. Links staat een Engelse legerjeep. Op de achterkant van de jeep staat, tussen allerlei onleesbare dingen, Leende. De jeep is daar vermoedelijk vandaan gekomen. Tussen de jeep en het pantservoertuig rechts op de foto, lopen de inwoners richting Mierlohout. De strijd is namelijk nog niet over. Veel huizen aan beide zijden van het kanaal lopen op die vrijdag 22 september schade op, maar het kanaal blijkt vanaf Helmond-West niet over te steken. 

De rest van Helmond moest tot maandag 25 september wachten op de bevrijding. Velen brengen die laatste dagen door in schuilkelders. En als de bevrijders komen, komen ze niet vanaf het kanaal, maar vanuit de richting Deurne via de Molenstraat Helmond binnen. De Duitsers blijken Helmond al te hebben verlaten. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Pietje Leenhouwers alias pater Albuinus
Pastorie en kerk van de Sint Jozefparochie
Sinterklaas
Mortierorgel in café De Haag
images/hourglass.png

ZOEKEN...