Sinterklaas bij de Drankbestrijding

Sinterklaas bij de Drankbestrijding

Onderstaande foto is genomen tijdens een bezoek van de Sint aan de Drankbestrijding in Helmond. Waarschijnlijk zal de Sint destijds genoegen hebben moeten nemen met een glaasje fris bij de pepernoten en speculaas.

De paters Kapucijnen in Helmond hebben zich altijd zeer actief bezig gehouden met de drankbestrijding in heel Nederland. Vanuit Helmond voerden zij actie in het hele land en gaven allerlei landelijke bladen uit. Ook in Helmond zelf waren ze actief. Ze hadden een consultatiebureau voor drankzuchtigen en het befaamde Sobriëtasgebouw was van de Drankbestrijding. 

Het is niet bekend wanneer de foto gemaakt is. Wel bekend is dat de pater op de foto pater Patricius is. En daardoor is de foto wel enigszins in de tijd te plaatsen. Franciscus Th.C. Gommers werd op 7 mei 1893 in Steenbergen geboren. In 1912 trad hij in bij de Kapucijnen, waarna hij in 1920 priester werd gewijd. Van dat moment af ging hij door het leven als pater Patricius van Steenbergen. In 1930 werd hij naar Helmond geroepen. Pater Ildefonsus, de grote initiator van de drankbestrijding was overlijden. De orde zocht naar een opvolger en dat werd Patricius. Hij werd leider van het Instituut voor Maatschappelijk Werk waar ook de drankbestrijding bij was onder gebracht. Hij leidde dit instituut tot 1946. Daarnaast was hij geestelijk adviseur van de politiebond St. Michael, afdeling Helmond. Ook buiten Helmond was hij actief. In 1938 werd hij door koningin Wilhelmina tot ridder in de orde van Oranje-Nassau benoemd voor zijn werk als algemeen secretaris van de Reclasseringsvereniging in Nederland. 

Pater Patricius overleed in het Sobriëtasgebouw op 7 september 1949. De foto kan dan ook niet later gemaakt zijn dan met Sinterklaas 1948. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Uitgeverij Helmond
De Katholieke Jongensschool in de jaren 1940.
De watertoren in aanbouw
images/hourglass.png

ZOEKEN...