Veestraat 30

Onderstaande foto toont drie heren voor een pand in de Veestraat waarin een modezaak is gevestigd. Het is een statig pand waarvan de kelder deels boven de grond is. Dat maakt dat de vensters op de begane grond flink boven straatniveau zijn. De foto is rond 1900 gemaakt. In die tijd hadden de winkels nog nauwelijks etalages zoals wij die nu kennen.

De huizen in de Veestraat waren van oorsprong woonhuizen en als er een winkel in gevestigd werd dan bleef het in de ramen tentoongestelde bescheiden van omvang. In het linkerraam is iets te zien dat mogelijk een hoed is. Reclame werd op de gevel gemaakt. De luxe jurk met de kroon ernaast verwijst misschien wel naar de troonsbestijging door koningin Wilhelmina in 1898.

Jammer genoeg is niet veel meer over deze foto bekend dan de straat waar die genomen is en de namen van twee van de drie personen die te zien zijn. De linkerpersoon is Harry Pellemans en de middelste figuur Louis Semeij.

En waar past Harry Pellemans dan in het verhaal? Harry (officieel Henricus Alexandrinus) is een broer van Cornelis. Hij blijft in het pand aan de overkant wonen en is evenals zijn vader huisschilder. Nu rest de vraag welke modezaak er in de tijd dat de foto gemaakt werd in het pand Veestraat 30 zat. Dat is echter niet te traceren. De plaat op de gevel is te onduidelijk om de naam te kunnen lezen en de woningkaarten, waarop per adres de bewoning van een pand geregistreerd is, beginnen in Helmond pas in 1925. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Straatlantaarn in de Veestraat.
'n pracht première
Kruidenierszaak Th. de Louw-van Brussel
images/hourglass.png

ZOEKEN...