Het Hollands Damesensemble

Helmond begin 20e eeuw

Wij hebben in onze beeldbank gezocht naar foto’s van Helmond aan het begin van de 20e eeuw. Het is niet altijd mogelijk om opnames exact te dateren. Tenzij ze natuurlijk gemaakt zijn bij een speciale gelegenheid.

Zoals de eerste foto. Op 28 december 1908 was er een aardbeving die veel schade aanrichtte in Italië, vooral op Sicilië en Calabrië. Er kwamen allerlei hulpacties op gang. Ook in Helmond. Op 13 en 14 februari 1909 gaf Het Hollands Damesensemble, een gelegenheidsensemble bestaande uit twaalf dames uit de Helmondse gegoede klasse, optredens in zaal Geenen aan de Steenweg. De opbrengst van de voorstelling ging naar de slachtoffers van de aardbeving. 

Een andere  mogelijkheid om een afbeelding te dateren is als er huizen op afgebeeld zijn waarvan we exact weten wanneer ze afgebroken of gebouwd zijn. Makkelijker is het als het gaat om een ansichtkaart die een poststempel heeft. Dit is het geval bij deze afbeelding van het klooster op de Markt. Maar let op: De poststempel geeft slechts aan dat de opname in ieder geval niet later gemaakt is dan de datum van de poststempel. Veel ansichtkaarten werden jaren nadat de foto gemaakt was nog verkocht.

Het klooster Sint Aloysius


Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Steenweg Helmond
De tuin van Berkers op het Binderseind
Het Blokhuis heeft er echt gestaan. Hoe het er uit heeft gezien is niet bekend. Architect Cor Roffelsen maakte er ooit een fantasie-tekening van.
images/hourglass.png

ZOEKEN...