Prijsuitreiking op de Markt.

De Woninginrichtingtiendaagse.

Bijgaande foto van Fotoatelier Prinses is genomen op de Markt in Helmond. Het betreft hier de uitreiking van de prijzen bij gelegenheid van de woninginrichtingtiendaagse in maart 1954. Het is een leuke foto met veel kinderen er op, want er was o.a. een kleurwedstrijd georganiseerd, en dat is altijd leuk omdat het voor de Helmonders van nu een feest is om zichzelf te herkennen in de kinderen van toen.

De kleurwedstrijd was overigens niet het enige waarmee de meubelwinkeliers de aandacht van de Helmonders trokken. Tijdens de meubeltiendaagse wordt van alles georganiseerd in het kader van een landelijke actie van de Stichting Propaganda Woninginrichting. De meubelwinkeliers hebben in hun etalages een tentoonstelling ingericht. En ook daar was een wedstrijd aan verbonden. De Helmonders mochten iedere etalage een cijfer geven voor originaliteit en “verkoopkracht”. Een jury berekende voor alle beoordelingen het gemiddelde en kende de hoofdprijs van 250 gulden toe aan degene die daar het dichtst bij zat.

Na de opening volgde een muzikale wandeling door de stad met Phileutonia en het tamboerkorps van Onze Lieve Vrouw, waarbij de straten met meubelwinkels allemaal werden bezocht. Bij iedere meubelzaak werd stil gestaan en een propagandavlag afgegeven. Op 6 maart verscheen een sportvliegtuig boven de stad en gooide op vier plaatsen, het Willem Prinzenplein, De Burcht, bij de Bernadettekerk en het pleintje bij de Mauritslaan, vlaggen uit. Wie een vlag vond, moest die opvouwen en er mee naar het kasteel rennen. Degene die er als eerste aankwam kreeg 25 gulden. De Helmondse Courant publiceerde verscheidene artikelen over de moderne woninginrichting. Op 13 maart, de laatste dag van de acties, werden op de Markt de prijzen uitgereikt. Dit is te zien op de foto. Als klap op de vuurpijl verscheen het sportvliegtuigje die dag nog een keer boven de stad. Er werden 10.000 reclamebiljetten uitgegooid. Op die biljetten stonden stempels van de verschillende meubelwinkels. Bij de betreffende winkel kon het biljet vervolgens ingeleverd worden en ontving de vinder een rijksdaalder. Er moeten heel wat Helmonders zijn geweest, die tijdens de meubeltiendaagse een kleine of grote prijs hebben ontvangen.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De zeppelin boven Helmond
Op de foto zien we het Hoogeind tijdens een overstroming van de Aa in 1926. Ter plaatse van de bebouwing achter de huizen aan de Hoogeindsestraat stond de oliemolen.
Tekening: H. Verhees
De olifanten balanceren op de dozen
images/hourglass.png

ZOEKEN...