't Schaapje van 1805

't Schaapje van 1805

‘t Schaapje van 1805 is de prachtige naam van de Helmondse kruidenierszaak van Spoorenberg. Het logo dat de zaak voert is een schaap met op zijn nek een lint waar aan een medaille hangt. Op het lint staat de tekst “Handelsmerk” en onder het schaap staat de naam “Erven J.H. Spoorenberg”. Dit is de oorspronkelijke naam van de firma.

In 1899 richten twee zoons van Jacobus Hubertus Spoorenberg onder die naam een vennootschap op voor de handel in koloniale waren, likeuren, dranken, thee en koffie. De twee broers zijn eigenaar van de twee panden links van het raadhuis. In het linkerpand van die twee is op de benedenverdieping een winkel. Al na twee jaar, in 1901, vertrekt de oudste van de twee broers naar Amsterdam. De handel in koloniale waar en de winkel worden beheerd door de overgebleven broer Andreas Hubertus. Een zoon van deze Andreas Hubertus, ook André geheten, is de bekende schrijver van het boek over Helmond “Jan den Bok en zijn tijd”. 

Er zijn behoorlijk wat foto’s van de winkel, waardoor de veranderingen in de tijd te zien zijn. Veel van die foto’s zijn vermoedelijk gemaakt als reclamemateriaal. Op die foto’s staan voor de winkel prachtige karren met paarden en personeel. De onderstaande foto dateert van 1910. Beide panden die eigendom zijn van Spoorenberg staan er op. Het rechterpand is zojuist voorzien van een nieuwe gevel. Boven het linkerpand is een deel te zien van de reclame voor de koffiebranderij die in het pand er achter zit. De volledige tekst luidt: “Stoom-koffiebranderij Erven J.H. Spoorenberg.” Boven de toegangsdeur staat “Erven J.H. Spoorenberg” met het nummer van het pand: A 55. Boven het brede winkelraam staat de naam “In “ ’t schaapje van 1805”. Op de oudste foto die kort na de stichting van de vennootschap in 1899 is gemaakt, is de situatie nog anders. Alleen de tekst boven de deur is gelijk. In plaats van het grote winkelraam zijn links van de deur twee ramen te zien. Ook de reclame op het dak is nog niet aanwezig. Die moet wel kort daarna geplaatst zijn. Er is namelijk ook een foto waarop dat de enige verandering is ten opzichte van de oudste foto’s. Een nog weer iets later genomen foto toont reclameborden in de dakgoten van beide panden van Spoorenberg. In de dakgoot van het linkerpand staat “1805 Stoombranderijen Holland * Belgie”, in die van het rechterpand “Wonder-zeep”. Dan komt voor het eerst het jaartal 1805 naar voren. 

 

Pas daarna komt de bovenstaande foto. In die tussentijd moet de naam van ‘t Schaapje ontstaan zijn en moeten de twee ramen links van de deur vervangen zijn door een groot winkelraam. De naam van ’t Schaapje duikt voor het eerst op in een kermisbijlage bij de krant De Zuidwillemsvaart van 3 augustus 1904. Twee krantenpagina’s zijn gevuld met allerlei gedichtjes, oude wetenswaardigheden over Helmond en reclame voor producten van de Erven J.H. Spoorenberg. 

’t Schaapje zit op de Markt tot 1919. Dan wordt het magazijn verplaatst naar de Kanaaldijk. In de winkel op de Markt komt het filiaal van de weduwe Notten. Daarna wordt het pand omgebouwd tot café-restaurant. Later komt op deze plaats ’t Binnenhuis van Van Gemert. 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Végé-centrale in Helmond in 1960. Fotograaf Jos Pé.
Helmondse Ambachtsschool
Schaatsen
De restanten van het Sint Janspatronaat in Helmond in 1930. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...