De Nazarethschool aan de Noord Koninginnewal. Fotograaf onbekend.

Lager onderwijs in Helmond 2

De broeders van Maastricht begonnen in 1880 met een katholieke lagere school voor jongens aan de school aan de Wal. Daarna groeide het aantal kinderen dat dagonderwijs volgde snel.

Bovendien was het ook de tijd van de opkomst van de industrie en met die opkomst nam het aantal inwoners van Helmond toe. Ook dat deed de behoefte aan onderwijs toenemen.  In 1880 volgenden 446 jongens en 460 meisjes dagonderwijs aan een lagere school. In 1900 was dat aantal al gestegen tot 686 jongens en 687 meisjes. De jongens gingen vooral naar de broeders en de meisjes naar de zusters. Naar de Openbare Lagere School gingen slechts 67 jongens en 33 meisjes en de Bijzonder Neutrale School (de latere Wilhelminaschool) was nog kleiner.

 

De zusters en broeders hadden dringend behoefte aan uitbreiding. Die kwam kort na 1900. In 1906 werd aan de Noord Koninginnewal de Nazarethschool gebouwd voor de meisjes en aan de Molenstraat de Lambertusschool voor de jongens. Op de eerste foto staat het prachtige gebouw van de Nazareth dat in de jaren 70 van de twintigste eeuw werd afgebroken.

 

Op de tweede foto is het tweede gebouw rechts de Lambertusschool. Dit gebouw ziet er veel minder imposant uit. Het heeft er ook minder lang gestaan. In 1928 werd het gesloopt en vervangen door de Canisiusschool. Fotograaf onbekend.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
sneeuwruimen
Beukeliusstraat
Ballonvlucht boven Helmond
Jacobus Johannes Vogels
images/hourglass.png

ZOEKEN...