Slegersdwarsstraat

Tiendstraat/Verlengde Tiendstraat.

Op de foto ziet u de Slegersdwarsstraat te Helmond. Door de aanleg van de Kasteeltraverse in de jaren 1960 is de situatie ter plekke zo veranderd, dat het moeilijk is om er zich een voorstelling van te maken.

De fotograaf heeft op het pleintje gestaan dat lag op de kruising van de Tiendstraat en de Verlengde Tiendstraat, bij de huidige voetgangersoversteekplaats. Behalve het pleintje is van de Verlengde Tiendstraat op de foto overigens niets te zien. Die liep links van de foto. Dat is overigens een relatief nieuwe straat. Pas in 1929 werd hij aangelegd, waardoor vanuit de Tiendstraat een rechtstreekse verbinding kwam met het Stationsplein.

De Tiendstraat is de oudste van de twee. De naam van de straat verwijst naar de naam van de omgeving: Het Klein Tiendje. En dat is weer een verwijzing naar een belasting die op de gronden rustte. Een heel oude belasting, die al in de vroege Middeleeuwen werd geheven. Een tiende van de oogst moest afgestaan worden voor het onderhoud van de priesters. En dat niet alleen over de geteelde gewassen, maar ook over de aanwas van het vee. Vandaar dat er niet alleen korentienden, maar ook lammertienden, e.d. bestonden.

De Tiendstraat liep van oudsher recht vanaf de Molenstraat tot aan de Slegersdwarsstraat, om dan met een bocht naar rechts richting Smalstraat te gaan. Aan het einde maakte de straat weer een kleine bocht naar links. Daar kwam hij uit achter de fabriek Van Arntz Terwindt en Holtus. Op de foto kijkt U in dat tweede stuk van de Tiendstraat. Op de achtergrond ziet U de fabrieksmuur. Rechts op de foto staat het huis met het adres Slegersdwarsstraat 1. Het staat echt pal aan de straat, zelfs zo dicht dat er voor een trottoir geen plaats meer is. De afgeschuinde hoek maakt dat het huis niet helemaal op de weg staat. Doordat dit pand zo uitsteekt, zijn de huizen met de oneven nummers aan de Tiendstraat helemaal niet te zien. Wat U wel ziet is de achterkant van het pand dat in de Smalstraat op de hoek met de Tiendstraat ligt. De even nummers vanaf nummer 24 ziet U links op de foto.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
vuilniswagen
Kabouter Goederaad en IJsbrand de Vries geven tips over brandstofbesparing
Een oude boerderij in Someren-Lierop.
Carnavalsoptocht van 1963
images/hourglass.png

ZOEKEN...