Kerkstraat 52

In 2000 werd op de Zuid-Koninginnewal de oude Mater Deischool flink onder handen genomen. Dat is de naam waaronder het gebouw in Helmond bekend is. De school werd tussen 1870 en 1873 gebouwd als rooms-katholieke jongensschool en werd in 1880 in gebruik genomen als klooster van de Broeders van Maastricht en jongensschool. Tot 1926 bleef de school in gebruik en heette al die tijd de Broedersschool.

Tegelijkertijd met de verbouwing van de Mater Dei werden aan de achterkant daarvan, in de Kerkstraat, de panden van slagerij Stevens en kunsthandel Foederer grondig opgeknapt. Historisch gezien is het een vreemde zaak om van de panden in de Kerkstraat te zeggen dat ze aan de achterkant van de panden op de Zuid-Koninginnewal liggen. Het is juist andersom. De Kerkstraat, die in de Middeleeuwen Huiskensstraat heette, is de oudste straat. De percelen in de Kerkstraat liepen door tot aan de stadswallen. Pas later zijn achterop de percelen in de Kerkstraat ook huizen gekomen.

Hiernaast afgebeeld is het pand van kunsthandel Foederer. De foto dateert uit de tijd dat bakker Josephus Bernardus Michael Berings er zijn bakkerij van brood-, beschuit- en kleingoed had. Dat was in de periode 1904-1929. Daarna woonde in het pand kleermaker Josephus Theodorus Muffels en na diens overlijden zijn kinderen. Eind 1964 werd het hele pand in gebruik genomen als toonzaal.

Op de foto staan enkele vrouwelijke personeelsleden en enkele leden van de familie Berings. Links het bakkersknechtje op de kar waarmee hij het brood bezorgde.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Eindhovens Kanaal
De Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis.
Handboogschutterij "Steeds Beter"
kinderen in beeld (4)
images/hourglass.png

ZOEKEN...