1636: vuren van jenever- en beukenhout

1636: vuren van jenever- en beukenhout

In 1636 wordt het stadje Helmond zwaar getroffen door de pest. De stad is grotendeels verlaten, de bewoners zijn gevlucht of dood. Omdat er niemand meer is om de lijken te begraven, blijven die dagen boven de grond staan rotten. In de straten branden vuren van jenever- en beukenhout om de lucht te zuiveren.
Eén van de getroffen gezinnen is de familie Hudts. Op 1 april 1636 brengt Pauwel Hudts zijn eerste zieke kind naar het gasthuis, waar het nog vier dagen leeft en dan sterft. De overige leden van het gezin wonen intussen in zogenaamde 'pesthutten' op de hei, ver van de bewoonde wereld. Wat later moet hij ook zijn vrouw en nog eens drie kinderen naar het gasthuis brengen. Eén kind overleeft het, maar zijn vrouw is na drie dagen dood en de twee andere kinderen na respectievelijk 8 en 14 dagen ook. Zelf overleeft Pauwel de macabere dans evenmin. Ook hij wordt ziek en sterft.

Fotobijschrift: Scène uit Gilles le Muisit 'De pest te Doornik'

Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0117157

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De crisis van de jaren 1970-1980
De eregasten op de Terug naar God-Dag.
Op de foto zien we het Hoogeind tijdens een overstroming van de Aa in 1926. Ter plaatse van de bebouwing achter de huizen aan de Hoogeindsestraat stond de oliemolen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...