Het Groenpad gezien vanaf het Beugelsplein.  Foto-atelier Prinses Helmond

Groenpad te Helmond

Het Groenpad is nu een fietspad dat vanaf het Beugelsplein, in het verlengde van de Zuid Koninginnewal tussen stadskantoor en Stadswacht loopt.

Het fietspad en de aangrenzende gebouwen dateren van het vierde kwart van de twintigste eeuw. Maar de naam Groenpad is al veel ouder. Tot in het begin van de twintigste eeuw stroomde hier het riviertje de Ameide, een afsplitsing van de Aa. Vanaf het Groenewoud tot aan het Beugelsplein liep langs dat riviertje een smal paadje. En dat had al de naam Groenpad. De Ameide werd in 1902 overkluisd, zodat die aan het zicht onttrokken werd. Maar het Groenpad bleef bestaan. Een stukje breder dan eerst, omdat toen de breedte van de Ameide bij het pad getrokken was. Dat de breedte toen nog niet veel voorstelde is te zien op de twee foto’s.

De eerste laat de situatie zien vanaf het Beugelsplein. Links is nog net een stukje zichtbaar van het hek rondom de tuin van dokter Bloemen. Dat huis lag aan de Weg op den Heuvel met huisnummer 49. Rechts daarvan loopt het Groenpad, dat toen alleen maar betreden mocht worden door voetgangers. Het was verboden terrein voor auto’s motoren, fietsers, paarden met karren, handkarren en vee. Je vraagt je dan wel af wat die auto doet achter in het paadje. Het pand rechts van het Groenpad is pension Van Oyen.

 

De tweede foto is genomen vanaf de kant van het Groenewoud. De auto die er staat lijkt nog steeds dezelfde te zijn, alleen staat zijn neus de andere kant op. Het Groenpad is sinds de eerste foto werd genomen gepromoveerd tot fietspad, maar voor auto’s, motoren, karren en vee is het nog steeds verboden terrein. Ook pension Van Oyen heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Het is witgepleisterd. Op deze foto is helemaal links achteraan ook nog een stukje te zien van Hotel van Tilburg op de hoek van Beugelsplein en Groenewoud. Door sloop in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw is dit stukje Helmond onherkenbaar veranderd.

 

 

Het Groenpad gezien vanaf het Groenewoud. Foto-atelier Prinses.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Ameide voor de overkluizing van 1902
Jan Smits alias "Jan de Wever"
De aansluiting van Helenaveen op het elektriciteitsnet.
Hoek Markt-Veestraat
images/hourglass.png

ZOEKEN...