muziekkiosk

De muziekkiosk

De muziekkiosk op de Markt in Helmond.

Natuurlijk werd eerst de literatuur nagekeken. In Ach Lieve Tijd staat een foto waarop een kiosk staat uit 1904. Dat is bij gelegenheid van het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik aan Helmond. Maar over het plaatsen van die kiosk en van de vervanger er van een tiental jaren later, wordt helemaal niets gezegd. Ook in Helmonds Heem komt de kiosk niet voor. Natuurlijk hebben we wel allerlei foto’s waar beide muziektenten op staan. Ook over het verdwijnen van de tweede is niets te vinden. We hebben een foto uit 1956 waarop de kiosk nog staat en een uit 1958 van een lege Markt.

Onderzoek in archieven bracht ons slechts weinig verder. De eerste kiosk moet in ieder geval ouder zijn dan 1904. Bij de voorbereiding van het bezoek van koningin Wilhelmina vraagt de gemeente aan Phileutonia of zij de muziektent kunnen versieren. Het antwoord luidt dat een nieuw ontwerp maken veel tijd en geld kost, maar dat er nog een tekening is van de versiering bij gelegenheid van het feest van paus Leo XIII op 19 februari 1903. Vervolgens zijn de gemeenteverslagen vanaf 1896 nagekeken. Want wellicht vormde de kroning van Wilhelmina in 1898 de aanleiding voor de bouw. Echter niets te vinden over de bouw van de eerst kiosk of over de vervanging daarvan. Weet U misschien iets meer over de twee kiosken, over de bouw en/of de afbraak er van? 

Op de eerste foto ziet U de oude kiosk, die een heel eenvoudige constructie heeft en een tamelijk plat dak. Het hekwerk langs het speelplatform bestaat uit eenvoudige kruizen. Er zijn overigens ook foto’s waarop die balustrade voorzien is van reclameborden.Op de tweede foto de tweede kiosk. Het dak is hoger en onder dat dak zijn guirlandes van siersmeedwerk. Het hekwerk is ook fraai versierd.

Muziekkiosk op de Markt in Helmond.

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Waarschuwing voor meisjes
Het vrouwelijk personeel van de Koninklijke Nederlandsche Cacaofabriek.
"Onbekende groep"
De Végé-centrale in Helmond in 1960. Fotograaf Jos Pé.
images/hourglass.png

ZOEKEN...