De Jongeliedenclub van de R.K. Drankweer

Centraal Crisis Comité

De jaren dertig van de twintigste eeuw werden gekenmerkt door economische recessie. Er was veel werkeloosheid.

En werkeloosheid in die tijd betekende vaak hongerlijden, ook al bestond er al wel ondersteuning vanuit de overheid als men schuldeloos werkeloos was. De zogenaamde steun was zeer gehaat. Zeer regelmatig moest men zich melden om te “stempelen”. Met het zetten van een stempel werd voorkomen dat werkelozen zwart werkten of voor hun plezier de stad verlieten. En de steunuitkering was, zelfs bij regelmatig stempelen, nauwelijks voldoende om van te eten.

Ook Helmond kende veel werkelozen en daardoor hongerige mensen. De landelijke organisatie C.C.C. = Crisis Comité Collecte kreeg in de stad een plaatselijk crisiscomité. Op zaterdag 12 november 1932 werd een grote collecte gehouden. Liefst 500 mensen waren op die dag in de weer om zoveel mogelijk geld op te halen om behoeftige personen te ondersteunen. 

De Helmonders die op die novemberdag in 1932 meehielpen geld in te zamelen, deden dat vaak vanuit de organisatie waarvan ze al lid waren. En in die tijd was het normaal dat je ergens lid van was. Of het nu via een vakbond, een (katholieke) jongerenorganisatie, of zo iets als de Drankweer was, iedereen hoorde wel ergens bij. En dat was veel minder vrijblijvend dan nu. Als je geen lid was van een organisatie, dan hoorde je in feite nergens bij. 

Op onderstaande foto zijn leden te zien van de Jongeliedenclub van de R.K. Drankweer, een organisatie die trachtte het drankgebruik terug te dringen. Zij bood daartoe haar leden allerlei vormen van ontspanning; van toneel tot leesclubs. En omdat geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’ was het zaak jongeren bij de organisatie te betrekken. De grote collecte bood duidelijk ook een vorm van ontspanning. De leden gingen in uniformen door de straten. Sommigen droegen een helm en hadden opgeplakte snorren. De opname is gemaakt in de Kluisstraat aan de zijkant van het Sobrietasgebouw. Op de achtergrond is een huis aan de Beelsstraat te zien. 

Maar zoals gezegd was de Jongeliedenclub niet de enige groepering die trachtte veel geld bij elkaar te krijgen. Het RHCe bezit ook een foto van de Katholieke Jonge Vrouwen, die geld inzamelden op de Markt. De krantenverslagen maken melding van de Jonge Boerenstand, MULO, het HMC, Antoniusfanfare, Phileutonia en accordeonistenvereniging Crescendo, de welpen, de brandweer, de Jonge Middenstand en St. Genesius. En ook de Helmondse bedrijven lieten zich niet onbetuigd. Ze leverden van allerlei zaken; van auto’s, armbanden voor de collecteurs tot prijsjes voor het rad van avontuur. 

De organisatie had er zelfs aan gedacht de vele Helmonders die via een arrangement die zaterdag naar Duisburg gingen voor een uitvoering van de opera Lohengrin voor hun vertrek een collectebus onder de neus te houden. Dit ondanks het feit dat ze eerder vertrokken dan het tijdstip waarop de collecte begon. En was het een succes? Jazeker. De collecte leverde ruim 3440 gulden op. En dat terwijl een week eerder ook al een grote inzameling geweest was voor het St. Vincentiusliefdewerk die ruim 2000 gulden opgebracht had. De redacteur van De Zuidwillemsvaart vermeldt dan ook trots dat de collecte in Eindhoven maar 8000 gulden opgebracht had, terwijl dat toch een stad was met 95.000 inwoners. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ansichtkaart Helmond
Meisjesschool St. Jozef aan de Bunzingstraat. Fotograaf onbekend.
Alphonse Emile Albers Pistorius werd op 4 oktober 1909 ingehuldigd als bnurgemeester van Aarle-Rixtel.
images/hourglass.png

ZOEKEN...