Het personeel achter de toonbank

Albert Heijn

Zoals de EDAH vanuit Helmond het hele land veroverde, deed De Gruyter dat vanuit ’s-Hertogenbosch en Albert Heijn vanuit Zaandam.

Op 15 mei 1919 opende deze laatste firma haar 65e filiaal. Dit filiaal lag op de hoek van de Markt en de Veestraat in Helmond. De winkel heeft daar gezeten tot 1959. De foto is volgens de beschrijving genomen in 1942 bij het 25-jarig jubileum van filiaalchef G. Bouwmans. Als hij zijn jubileum vierde als filiaalchef van de Helmondse vestiging moet de foto later genomen zijn. Het filiaal bestond pas 25 jaar op 15 mei 1944.

De foto laat prachtig zien hoe een kruidenierszaak er uit zag vóór er zelfbedieningszaken waren. De ruimte voor de toonbank is voor het publiek en achter de toonbank staat het personeel. De winkelwaren staan of liggen ook allemaal achter de toonbank. De wat minder courante zaken zijn boven in de rekken te vinden. Misschien zijn dat ook alleen maar verpakkingen die als reclame zo opgesteld zijn. Dat gebeurde wel vaker. De grote blikken met koekjes stonden op ooghoogte achter de toonbank, maar boven in de rekken stonden lege dozen als blikvangers. Er zijn hier ook grote dozen van Van Houten chocolade te zien. De vele reclames voor surrogaten wijzen er ook op dat de foto gemaakt is tijdens de schaarste van de oorlog. Rechts hangt een reclame voor theesurrogaat. Rechts van het bord met de geldige bons ziet U reclame voor “Smalsko”, een koffiesurrogaat. Vóór op de toonbank, precies onder de heer Bouwmans is een reclame voor “Panko” te zien. Dat was een vervangingsmiddel voor boter, melk en eieren in cakemeel.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De beide villa's.
Wit-Gele Kruisgebouw
Publiek op de brug die de Molenstraat en de Ameidestraat met elkaar verbond.
images/hourglass.png

ZOEKEN...