Het klooster van de Zusters van Liefde

Het klooster op de Markt

Het klooster Binderen verdween kort na de Vrede van Munster in 1648. Het klooster in de Hage verdween na de brand die in 1543 door de stad zelf aangestoken was, om te voorkomen dat de troepen van Maarten van Rossen het zouden doen en de stad wellicht helemaal zou afbranden. Maar Helmond heeft in het recente verleden nog meer kloosters verloren. 

Een daarvan is het klooster van de Zusters van Liefde op de Markt. Deze orde werd in 1832 in Tilburg opgericht door de latere aartsbisschop Zwijsen. De zusters werden, naar de plaats waar het moederklooster stond, ook vaak de Zusters van Tilburg genoemd. De belangrijkste doelstelling van de orde was het geven van katholiek onderwijs aan meisjes. Dit was in een tijd waarin de norm het openbaar onderwijs was, voor de katholieken een grote vooruitgang. De Helmondse pastoor Beugels, nam al in 1838 contact op met de jonge Tilburgse orde. Hij wilde ook graag in Helmond dat katholieke onderwijs gerealiseerd zien. En hij had woonruimte voor de zusters ter beschikking. Kort tevoren was in de Kerkstraat, op de plaats waar het middeleeuwse huis Het Varcken stond, een nieuwe pastorie gebouwd. De oude pastorie op de Markt stond nog leeg. 

Het lukte pastoor Beugels om de orde te interesseren voor Helmond en nog in het zelfde jaar trokken vijf zusters in de oude pastorie. In 1839 begonnen ze met het geven van onderwijs. Het gebouw werd al snel te klein en daarom werden links en rechts aan de pastorie nieuwe vleugels gebouwd. We hebben nog een zeer oude vervaagde foto waarop de pastorie duidelijk in een andere bouwstijl tussen de twee vleugels staat. In 1879 werd links van het klooster een kapel gebouwd. Daarna werd de gevel veranderd, waardoor de oude pastorie niet meer zichtbaar was. 

In het gebouw waren behalve het klooster en een school, ook een weeshuis, bejaardenhuis en ziekenhuis gevestigd. Al die functies verloor het klooster in de loop der tijd. Zo werd al in 1901 een nieuw ziekenhuis gebouwd in de Molenstraat. Het klooster bleef nog bestaan tot 1970. Toen trokken de laatste zusters er uit en in de winter van 1970-1971 werd het gebouw helemaal gesloopt. 

Op de ansichtkaart, die gedateerd is op 1909, hebben zich veel mensen verzameld voor het klooster. Links is de datering op de kapel goed te zien. De kapel was voorzien van een torentje, maar dat is op de foto weggevallen. Het middenstuk van het klooster, het stuk met de hoge gevel, was de oude pastorie. Op de foto is ook goed te zien dat het klooster behoorlijk groot was en een flink deel van de westgevel van de Markt besloeg.

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oude raadhuis van Stiphout
Twee matadoren
Het Hollands Damesensemble
images/hourglass.png

ZOEKEN...