Veestraat/ Markt 1957

Veestraat/ Markt

Op onderstaande prentbriefkaart is een opname te zien van de zuidzijde van de Helmondse Markt met zicht in de Veestraat. Hoewel deze foto niet gedateerd is, is duidelijk dat hij uit het voorjaar van 1957 stamt.

De foto is genomen tijdens het afbreken van de H. Hartkerk. De toren is al verdwenen, maar rechts van de winkel van Albert Heyn is nog een deel van de kerk te zien. Men ziet een halve boog van een raam waardoor men tegen de hemel aankijkt. In 1956 begon men met de sloop van de kerk en in 1957 maakte men dat karwei af. Aangezien de bomen getooid zijn met lentebladeren, valt de foto te dateren in het voorjaar van 1957. 

De Markt was nog niet autovrij. De Veestraat lijkt dat wel te zijn. Er zijn alleen maar fietsers te zien. De straat kende eenrichtingsverkeer. Vanaf de Veestraatbrug mocht men de straat inrijden. Dat er op de foto geen auto’s te zien zijn heeft te maken met het tijdstip waarop de foto genomen is: de Veestraatbrug is open. Er kunnen geen auto’s vanaf de Steenweg de Veestraat in tijden. 

De rotonde vooraan op de foto was bij beginnende autorijders zeer berucht. Zeer veel Helmonders hebben hun stuurkunst tijdens de autorijlessen mogen oefenen op deze lastige cirkel. 

Links achter de bomen zijn enkele gebouwen te zien die er deels nog staan. Helemaal links is het huis met de luts, waarop op het moment dat de foto gemaakt werd apotheek Evers gevestigd was. Boven de zaak woonde de als apothekersassistent werkzame Carolus Peeters. Daarnaast staat de villa van Van Thiel, waar nu drogisterij Etos gevestigd is. De volgende twee panden, nr. 11 en 13, boden onderdak aan de ijzerhandel van Promper. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Drankweer
Helmond, Binnenparallelweg 16. Fotograaf Foto-atelier Prinses.
Warande. De Beukenberg.
Paters Capucijnen
images/hourglass.png

ZOEKEN...