Oude raadhuis van Stiphout

Het oude raadhuis van Stiphout

Op de foto is het oude raadhuis van Stiphout te zien. Het pand lijkt in slechte staat te verkeren. De foto is echter kort voor de sloop genomen waardoor er niet veel onderhoud meer aan het pand besteed zal zijn. De foto moet gemaakt zijn na 1923. In dat laatste jaar is het nieuwe raadhuis van Stiphout gebouwd en dat is links op de foto nog net te zien. In 1931 werd het raadhuis met de klok afgebroken na nog een paar jaar te zijn gebruikt door de Boerenbond.

De dorpsvergadering in Stiphout vonden lang in de open lucht plaats onder de lindeboom op de Lindenberg op de hoek van de Meester Strikstraat en de Dorpsstraat. Op die berg stond ook de kaak, waar overtreders van de wet in Stiphout te kijk werden gezet. De vorster las daar de publicaties af, zodat alle inwoners het konden horen. En als iemand iets te koop aan te bieden had, deed hij dat ook op de Lindenberg. Het was kortom het centrum van het dorp. In 1749 is die berg afgegraven om de doorgaande weg door het dorp te egaliseren. Maar toen had Stiphout al een vergaderruimte voor het dorpsbestuur. In 1730 werd een school met raadkamer gebouwd bij de Lindenberg aan de kant van de kerk. De kwaliteit was blijkbaar niet geweldig. Al in 1767 was het gebouw zo slecht dat het afgebroken moest worden. Op de plaats van de raadkamer en school werd toen een nieuwe school gebouwd met een schoolmeestershuis. 

Aan de overkant van de straat werd een raadhuisje neergezet. Het gebouw dat op de foto te zien is. Dat heeft dus heel wat langer dienst gedaan dan de eerste raadkamer. In dit gebouwtje vergaderde de gemeenteraad en werden de stukken opgeslagen die het RHCe nu in haar depot heeft en die vertellen over de geschiedenis van het dorp en zijn inwoners. Het gebouw heeft ook langer dienst gedaan dan het nieuwe raadhuis. Toen dat in 1923 geopend werd, konden de inwoners van het dorp nog niet weten dat ze 25 jaar later deel zouden gaan uitmaken van de stad Helmond.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De brandweerkazerne aan het Groenewoud in 1959.
Victoriakas van de familie Albers Pistorius
Reclamefamflet voor Vringer. Auteur onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...