Thomas van Kempenstraat

Thomas van Kempenstraat

Onderstaande foto laat prachtig zien hoe de stad steeds meer van het platteland rond Helmond opslokt. De kinderen die in die nieuwe huizen woonden moeten een heerlijke jeugd hebben gehad. Ze woonden in moderne nieuwe huizen, maar hadden ook nog de mogelijkheid om buiten te spelen in de weilanden die dicht bij de nieuwe buurten lagen.

De foto is op 3 juni 1960 genomen vanaf de plaats waar daarna het klooster van de Broeders van Maastricht aan de Ruusbroeclaan gebouwd zou worden. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn hele wijken verrezen in Helmond. En bij die wijken hoorden nieuwe kerken en nieuwe winkels. De huizen aan de Thomas van Kempenstraat behoren tot een contingent van 89 woningen dat Woningbouwvereniging Binderen in 1965 liet bouwen. De huizen werden overigens pas bewoond vanaf februari 1958. Behalve aan de Thomas van Kempenstraat horen ook huizen aan de Nachtegaallaan, Hendrik Herpstraat, Hadewijchstraat, Geert Grotestraat en de Ruusbroeclaan tot hetzelfde contingent. In de verslagen van de gemeente Helmond zijn dit soort zaken allemaal terug te vinden, maar ook de grondprijs, de bouwkosten en het aantal en soort vertrekken dat een huis heeft. Zo was de huur eind 1960 ƒ12,65 per week. 

Dat die grote uitbreiding van het woningbestand hard nodig was, blijkt wel uit de bevolkingscijfers. Op 1 januari 1931 had Helmond 25.435 inwoners. Dertig jaar later is dat aantal gestegen tot 43.400. En niet alleen om de bevolkingsgroei op te vangen moesten nieuwe huizen gebouwd worden. Ook de vervanging van vervallen huizen eiste dat er nieuwbouw gepleegd werd. Zo ontstonden hele nieuwe wijken rondom de oude stad. In 1967 zijn grote delen van het Helmondse grondgebied volgebouwd. Bij de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1968 wordt het Helmondse grondgebied drie keer zo groot door toevoeging van delen van de omliggende gemeentes.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het complex van de Hoop aan de latere Pastoor van Leeuwenstraat
Het kasteel en de burcht van Helmond
Ansichtkaart Helmond
images/hourglass.png

ZOEKEN...