Herinneringsprentje Anna Cleijndael

Anna Cleijnael

In de abdij Binderen traden alleen adellijke dames in. De kloosterlingen hielden zich bezig met handwerken en de opvoeding van jonge dames. Daarnaast woonden in het klooster, dat allerlei werkzaamheden verrichten. Daarnaast waren er mannelijke werknemers. Aan het klooster waren ook twee priesters verbonden die als biechtvaders en raadgevers optraden. Ook zien we die priesters vaak vermeld als degenen die namens de kloosterlingen verkoop van goederen regelden.

 

 

In de zestiende eeuw is een van de kloosterlingen Anna Cleijnael. Ze komt overigens ook voor onder de naam Cleijnants en Cleijnhouts. In de Helmondse rechterlijke archieven komt zij slechts een keer voor, in 1534, als zij haar broer Werner machtigt om namens haar geld te innen. In 1632 noemt pastoor Wichmans haar in zijn Brabantia Mariana als iemand die herdacht moet worden om haar heilige manier van leven. Zij is een dochter van de kwartierschout van Kempenland in Oirschot, Karel Cleijnael, en van Mechteld van der Daesdonck. In de collectie van het RHCe zit een afbeelding van zuster Anna. Die afbeelding staat op een herinneringsprentje uit de abdij van Westmalle. Het lijkt er op dat in die abdij een schilderij van haar hangt, maar dat is er niet duidelijk bij vermeld. Onder de afbeelding staat vermeld dat zij stierf ‘in fama sanctitatis”, wat wil zeggen dat zij de naam had heilig te zijn.  

 

 

 

 
Op de achterkant van het prentje staat dat de nonnen met het stof van haar tombe lijders aan verschillende ziekten wisten te genezen. De verblijfplaats van haar lichamelijke resten zijn onbekend sinds haar graf rond 1760 werd geruimd. De kloosterdracht die Anna draagt komt ook terug op de grafsteen van de nonnen Johanna en Levina van Eyll. Die grafsteen is nog te zien in het kapelletje van Binderen. 

 

 

 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het personeel achter de toonbank
images/hourglass.png

ZOEKEN...