De Markt van Helmond in de winter.

Een koude marktdag.

Bij de koude wintermaanden past een mooi winters plaatje, zoals deze foto van een marktdag in de sneeuw. De ene dag is het nog redelijk warm maar kort daarop vallen er vlokken en dalen de temperaturen tot flink onder nul.

Toen Foto-atelier Prinses deze opname maakte, was Helmond veranderd in een witte wereld. Toch werd er markt gehouden, hoewel er toch enkele lege kramen staan zonder dekzeil. Misschien vonden sommige kooplieden het toch te koud om naar Helmond te komen en bleven ze thuis achter de warme kachel. Het jongetje rechtsvoor lijkt van de vorst geen last te hebben. Met korte broek en kniekousen kijkt hij naar een hond die aan komt hollen.Jongere Helmonders herkennen de situatie op de foto misschien niet eens, maar voor oudere stadsgenoten zal het plaatje veel herinneringen oproepen. Het kiekje dateert van de jaren 1950 en de bebouwing is behoorlijk veranderd. Het is genomen vanaf de Ameidewal, maar dan vanaf de plaats waar nu het parkeerterrein is. De fotograaf stond voor de fabriek van Prinzen en Van Glabbeek. Het prentje biedt zicht op de Noord-Koninginnewal. In die tijd stonden daar nog twee rijen bomen, waartussen de markt werd gehouden. Hier liep vroeger de stadsgracht. Of eigenlijk kun je het niet eens een stadsgracht noemen: het was het riviertje de Ameide, dat hiervoor gebruikt werd.

 

Uw blik op de foto wordt waarschijnlijk meteen naar het grote gebouw aan de linkerkant getrokken. Het was een van de mooie schoolgebouwen in Helmond. In 1906 werd de Nazarethschool opgericht. Dit gebeurde door de Zusters van Liefde die in het klooster aan de Markt woonden, met hierin een ziekenhuis, bejaardenhuis, weeshuis en twee scholen. In 1904 werd voor het ziekenhuis een nieuw gebouw gesticht in de Molenstraat. In 1906 bouwden de zusters de Nazarethschool voor het MULO-onderwijs. Daarnaast kwamen in het gebouw ook een lagere school en een kleuterschool, die vanaf de Kluisstraat te bereiken waren. In het begin van de jaren 1980 verhuisde de MULO, inmiddels al lang MAVO geheten, naar Mierlohout. De lagere school bleef bestaan tot 1954. Toen gingen de Aloysiusschool van het klooster op de Markt en de Nazarethschool samen verder als de H. Hartschool aan de Willibrordusstraat. De Theresiakleuterschool blijft tot 1979 in het gebouw en gaat daarna samen met de Canisiusschool aan de Molenstraat.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Sint Jozefzangertjes. Fotograaf onbekend.
De tuin van Berkers op het Binderseind
Canisiusschool, de vierde klas
images/hourglass.png

ZOEKEN...