De ooievaar

Prinsesje

Op 30 april 1909 kregen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een dochter. Naar die dag was door het hele land met spanning uitgekeken. De koningin en de prins waren al vijf jaar getrouwd en als er geen nazaten zouden komen zou het Oranjehuis uitgestorven zijn.

 In de aanloop naar de geboorte, maar ook vlak daarna, verschenen er prenten in allerlei kranten en tijdschriften die zinspeelden op de geboorte. We hebben er verschillende in onze collectie zitten. Zoals een ooievaar die zijn langverwachte geschenk bij paleis Noordeinde komt afgeven. Maar ook de Nederlandse maagd die muisjes komt bestellen, maar nog niet weet of het jongens- of meisjesmuisjes moeten zijn. Ook in Helmond waren de voorbereidingen voor de feestelijkheden rondom de geboorte in volle gang. Voorafgaand aan de geboorte werd al een strooibiljet gedrukt voor een volksconcert dat Stadsharmonie Phileutonia zou geven als het kind geboren zou zijn. De uit te voeren muziekstukken zijn zeer nauwkeurig aangegeven. Voor de rest is het biljet zeer neutraal. Geen datum, geen vermelding naar het geslacht van het kind en uiteraard ook zonder naam. Op die manier kon men het concert direct na de geboorte uitvoeren.
 

Juliana haalt muisjes in de winkel.

Nadat Juliana geboren was kon men pas echt aan de slag met het feest. Een van de grote trekpleisters die dag, was het opstijgen van de luchtballon van kapitein Pottum uit Rotterdam. Voor de gelegenheid had hij zijn luchtschip, zeer toepasselijk, de naam Juliana had gegeven. De schoolkinderen werden die dag op school verwacht voor een traktatie van beschuiten met muisjes en chocolade. En ’s avonds was er een grote vuurwerkshow. Blijkbaar was die niet alleen bestemd voor de Helmonders. Op de achterzijde van het affiche staat na de opsomming van de onderdelen van het vuurwerk vermeld dat na afloop trams alle richtingen in zullen rijden om de bezoekers van de show naar huis te brengen. 

Het programma

koninklijk gezin

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
b.3
grafzerk Joest van Broeckhoven
De oorlogen in de 16de en 17de eeuw
Het houten kruis bij de boerderij van Frans Maas.
images/hourglass.png

ZOEKEN...