Beeld van Sint Jozef

Sint Jozef

Nu gaat 19 maart voorbij als een gewone dag, maar nog niet zo heel lang geleden was het een belangrijke dag in het rooms-katholieke kerkelijk jaar.

Jozef, de timmerman de bruidegom van Maria en de opvoeder van Jezus, was de patroonheilige van de arbeiders. In 1621 werd 19 maart als algemene kerkelijke feestdag aangewezen voor het feest van Sint Jozef. Veel arbeidersorganisaties en instellingen die met arbeiders te maken hadden, kregen de naam Sint Jozef. En zeker in een stad als Helmond met zijn industrieën. Er was een Sint Josephgilde voor de timmerlieden en bouwvakkers. Maar ook de jongelingsvereniging werd naar de heilige vernoemd.

“St. Jozefs Jongelings Vereeniging”

En nu kennen we natuurlijk ook nog de Jozefparochie, met de Jozefkerk. En daarbij hoorden vroeger de meisjesschool Sint Jozefsgaarde en de St. Jozef jongensschool. De parochie had een speeltuin die naar Sint Jozef vernoemd was. En pastoor Van Leeuwen van die parochie was degene die ijverde voor de oprichting van Sint Jozefheil in Bakel. En vergeet ook niet de Sint Jozefkapel die na de tweede wereldoorlog vanuit de parochie werd gesticht en in de jaren negentig opnieuw is gebouwd in het Hortensiapark. Een beeld van de patroonheilige siert natuurlijk de Sint Jozefkerk. Hij is op de gebruikelijke manier afgebeeld met een lelie en een staande Jezus. Als pleegvader van Jezus leidt hij hem, maar draagt hem niet. Op de tweede foto staat het gebouw van de “St. Jozefs Jongelings Vereeniging” dat nu nog steeds te zien is in de Molenstraat.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kabouters in actie
Ramenwassers bij de spoorwegen
images/hourglass.png

ZOEKEN...