Tekening van W. van Wijngaarden uit circa 1820.

De oude kasteeltuin

Toen de gemeente Helmond bij de koop van het kasteel ook de kasteeltuin van de familie Wesselman overnam, had die tuin niet meer de omvang van vroeger.

Het verhaal dat de gemeente de kasteeltuin van haar glans heeft ontdaan door gronden te verkopen aan Vlisco, waardoor nu pal achter het kasteel fabrieksgebouwen staan, blijft hardnekkig. En dan wordt er ook altijd bij gezegd dat daarna nog eens aan de voorkant de tuin vernield werd door de aanleg van de Kasteel-Traverse. Voor de aanleg van de Traverse is inderdaad een deel van de voortuin opgeofferd, maar het eerste is dus niet waar.

De oude kasteeltuin is heel precies weergegeven op een kaart uit circa 1820 van landmeter Van Wijngaarden. Op die kaart is met potlood de toekomstige loop van de Zuid-Willemsvaart aangegeven. Die loop is heel vaag te zien. Aan de voorzijde loopt de tuin helemaal door tot aan de Kegelbaan, pal achter de huizen aan de Veestraat. Aan de achterzijde liggen bosschages met wandelpaden met achterin twee grote rechthoekige vijvers. Op de kaart is ook goed te zien dat aan de oostzijde (bovenkant van de kaart) de tuin ophield bij de Aa. Aan die kant is de kasteeltuin later dus uitgebreid tot aan het bogengebouw. Dat gebouw bestond toen nog helemaal niet. Het is als school gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Mooi zijn ook de tuinen buiten de Veestraatpoort achter de huizen aan de Steenweg.

 

Foto’s waren er nog niet rond 1820. Maar er zijn wel enkele foto’s uit de tijd dat Carel Frederik Wesselman IV met zijn gezin het kasteel bewoonde, zoals deze foto van rond 1900. Het lijkt er op dat de tuin toen veel romantischer was dan in de tijd van de aanleg van de Zuid-Willemsvaart. Fotograaf onbekend.

Zie ook: De nieuwe kasteeltuin.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hoofdstuk3.4
Het Blokhuis heeft er echt gestaan. Hoe het er uit heeft gezien is niet bekend. Architect Cor Roffelsen maakte er ooit een fantasie-tekening van.
De Binnenparallelweg 8 t/m 1 in Helmond in 1960. Fotograaf T. van Mierlo.
Kanaaldijk
images/hourglass.png

ZOEKEN...