Een missienaaikring in Helmond.

De missienaaikring

Geschaard rond een rotan tafeltje zien we hier de dames van de Missienaaikring Helmond.

Doet dit plaatje u niet onmiddellijk terugdenken aan de jaren vijftig van de vorige eeuw? De knusheid van het rijke Roomse Leven. Geschaard rond een rotan tafeltje zien we hier de dames van de Missienaaikring Helmond. Een missienaaikring maakte naaiwerk voor de missie. Ook werd er voor de Nederlandse militairen in toenmalig Nederlands-Indië gezorgd. In Noord-Brabant werden diverse missiebonden opgericht door pater Andreas, de blinde pater. Hij werd blind gedurende zijn missie in Borneo omstreeks 1914. Een missienaaikring deed echter meer dan naaien alleen. Ze organiseerden ook missietentoonstellingen en fancyfairs, waar de vervaardigde spulletjes bekeken en gekocht konden worden. De opbrengsten kwamen, uiteraard, ten goede aan de paters en zusters in de missie. De dame rechts op de foto, gezeten in de stoel direct naast de koelkast, is mevr. N.Canters - van Oers. Zij woonde destijds in de Verlengde Tiendstraat 6. In de zeventiger jaren is zij naar Geldrop verhuisd en daar op 17 januari 1999 overleden. 

Een andere dame die nog niet genoemd is, is mevr. Nelly van der Heiden. De 3e dame links, Marietje Hendriks, heeft inderdaad enkele jaren boven Beelsstraat 11 gewoond en had een zit-slaapkamer met gebruik van een gezamenlijke keuken. De winkel had nr 9 en er was een aparte ingang voor nr. 11. Na het overlijden van haar zus in het kraambed heeft ze een tijd de zorg voor de baby op zich genomen en heeft bij haar zwager in huis gewoond. 

De 3de dame van links in witte kleding voor pater Nicodemus is Marie Hendriks. Geboren 23 juli 1902 en overleden 5 januari 1986. Marie was ongehuwd en woonde jaren in de Adv. Botsstraat 22. Een aantal jaren woonde ze ook in de Beelsstraat boven de bekende sigarenzaak Duivelaar. Haar laatste jaren bracht ze door in Huize De Eeuwsels en werd daar bijgestaan door een zekere broeder Menno. Op het bidprentje staat vermeld dat ze jaren bij de missie betrokken was. 

De foto is genomen tijdens de missietentoonstelling van de missienaaikring op 17 mei 1964 (Pinksteren). Bekende dames zijn van rechts naar links; 1e Mej. Jo Seelen,2e dame rechts op de foto - met wandelstok omdat ze mank liep -  mevrouw Net Hoebergen. Zij woonde toendertijd op de Noord Koninginnewal. 4e Mej. D. van Dijk, met Pater Nicodemus op de achtergrond. De dame vooraan links op de foto, met medaille op Miet Amijs, werkte vroeger veel voor de paters. Zij woonde in het Groenewoud in het eerste huisje van de rij woningen voor de oude brandweerkazerne

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Willem Prinzenstraat met poort naar het Klaverhof
drieling Bollen
images/hourglass.png

ZOEKEN...