Villa Carp

100 jaar Amsterdamse school

Dit jaar bestaat de Amsterdamse school 100 jaar. Het in 1916 opgeleverde Scheepvaarthuis wordt gezien als het hoogtepunt van deze bouwstijl. In dit gebouw is nu Grand hotel Amrâth gevestigd.

De bouwstijl, ook wel expressionisme genoemd, zette zich af tegen het rationalisme van architect Berlage en liep van 1910 tot 1930. De indeling en constructie, die bij het rationalisme leidend waren, moesten nu het uiterlijk van de buitenkant volgen. Architecten die een belangrijke bijdrage leverden aan deze stroming waren Michel de Klerk, Joan Melchior van der Meij en Pieter Lodewijk Kramer.

De kenmerken waaraan u de Amsterdamse school kunt herkennen zijn onder andere: verticale lijnen in de gevelindeling, horizontale onderverdeling in ramen die breder zijn dan hoog, gebruik van baksteen en hout, ramen in glas-en-lood, siermetselwerk, golvende details en apart smeedwerk.

Uiteraard zijn in Amsterdam veel voorbeelden van deze bouwstijl te zien met als boegbeeld museum Het Schip dat gevestigd is in een van de drie volkswoningbouwcomplexen in de Spaarndammerbuurt. Dit jaar wordt veel aandacht besteed aan het jubileum, zie daarvoor de website www.amsterdamse-school.nl.

Ook buiten Amsterdam is deze bouwstijl te vinden. De landelijke verspreiding kwam onder meer op conto van de Rijksgebouwendienst. Een mooi voorbeeld van deze bouwstijl in Helmond is de Villa Carp, Aarle-Rixtelseweg 63 (architect: Joop Crouwel).

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wezelstraat in 1925
De kaart van Stiphout
Hotel van Will.
Het overbrengen van het Mariabeeld in 1941.
images/hourglass.png

ZOEKEN...