Noodkerk Bernadettekerk

T.O.V.

Tot Onderling Vermaak, bestaat als buurthuis bijna 50 jaar. Het gebouw is al ouder en heeft in feite zijn bestaan te danken aan een ministerieel besluit van 11 februari 1949. Met onmiddellijke ingang wordt voor de loop van het jaar een bouwstop afgekondigd voor kerken. Dit is voor de bouwpastoor van de nieuwe Helmondse Bernadetteparochie een grote tegenvaller. Nog geen week tevoren, op 5 februari 1949, had architect Jan Magis de tekeningen voor de nieuwe kerk afgewerkt. Door het ministeriële besluit moet de bouw uitgesteld worden.

Bouwpastoor Van Lieshout gaat onmiddellijk naar de bisschop om te trachten in ieder geval een noodkerk in zijn parochie te mogen bouwen. Dit wordt toegestaan en dezelfde architect kruipt weer achter de tekentafel, maar nu om een parochiehuis te ontwerpen, dat tijdelijk dienst kan doen als noodkerk. Dat gebouw komt er in een razend snel tempo. Op 19 februari heeft Magis zijn noodplan klaar, het bisdom keurt het plan op 8 maart goed, op 23 maart gaat de eerste schop de grond in, op 5 april zijn de fundamenten klaar en op 2 mei wordt de eerste spant geplaatst, een week later wordt begonnen met het muurwerk en op 5 juni is de kerk waterdicht. Op 26 juni volgt de ingebruikname van de noodkerk met de installatie van pastoor Van Lieshout. 

De noodkerk is bijna helemaal van Helmondse makelij, zoals de Helmondse Courant trots vermeldt. De muren zijn trilbetonplaat, de zogenaamde Hosyra-bouwelementen. Deze uitvinding van steenhouwerij Raaymakers aan de Molenstraat, wordt bij de bouw aan de Azalealaan voor de eerste keer op grote schaal toegepast. De spanten zijn gemaakt door Daalbouw van materiaal dat vrij is gekomen bij de afbraak van een loopkat bij de Nedschroef. Houthandel Swinkels levert het hout, Verhoeven doet het schilderwerk, Van de Wildenberg het glas, Van de Kimmenade de dakbedekking, Van Laarhoven het zinkwerk, Sprengers de verwarming. De stoffering wordt verzorgd door de firma’s Raymakers en Roelofs. Van buiten de stad komt het schrijnwerk van Van Winkel uit Mierlo, het luidklokje van Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel en de stoelen komen uit Wijchen en zijn gemaakt door de firma Van Oosterhout. De Helmondse boeren hebben zich ook niet onbetuigd gelaten: zij hebben het grondwerk. Het houten altaar en de communiebank zijn gemaakt door de leerlingen van de Ambachtsschool. De foto toont het interieur van het gebouw tijdens de periode van de noodkerk. Op 1 april 1951 wordt een zijvleugel in gebruik genomen. 


 

Precies zes-en-een-half jaar doet het gebouw dienst als kerk. Op kerstmis 1955 wordt de definitieve Bernadettekerk in gebruik genomen. Op 16 april 1956 volgt de consecratie van de nieuwe kerk. De noodkerk doet in die tijd dienst als kapel voor de parochieretraite, daarna wordt het ingericht als ontspanningsruimte voor de parochianen. 

 

Op 9 oktober 1956 wordt het parochiehuis, als onderkomen van de ontspanningsvereniging T.O.V. officieel geopend. Bij die gelegenheid wordt de revue ‘Och wa is dè skon’ opgevoerd. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zwarte dinsdag in 1929
oude toren Stiphout
poortgebouw
images/hourglass.png

ZOEKEN...