Vanaf de jaren 50 van de twintigste eeuw werd bij Van Dam steeds meer geautomatiseerd.

Van Dam

Toen Helmond aan het einde van de negentiende eeuw industrialiseerde, leidde dat tot het ontstaan van nieuwe takken van industrie.

De in grote hoeveelheden in fabrieken gefabriceerde producten waren niet alleen bestemd voor de lokale markt. De producten werden over grote afstanden vervoerd en dat vroeg om goede verpakkingsmaterialen. In Helmond ontstond toen ook een verpakkingsmiddelenindustrie. In de Dutch Straw Works van Oerlemans aan de Kanaaldijk Zuid-Oost werden strohulzen gemaakt voor de verpakking van breekbare producten, zoals flessen en gloeilampen. Minder kwetsbare producten werden verpakt in houten kratten of in strokarton. In 1910 begon Oscar Henny op het grondgebied van Aarle-Rixtel bij Karelstein als een van de eersten in Nederland met de fabricage van golfkarton. Hierbij zorgt een geribbelde laag tussen twee vlakke lagen voor een sterk maar ook flexibel product dat schokken opvangt. De werkzaamheden van Henny werden in 1931 overgenomen door buurman Abraham van Dam onder de firmanaam Handelsonderneming A. van Dam. Het bedrijf was tot 2007 op dezelfde locatie gehuisvest aan de Kanaaldijk. Jarenlang stonden daar de vele vrachtwagens met de slagzin “Een doos is een doos is nooit zomaar een doos”. In 2007 is een nieuw bedrijfspand aan de Sojadijk betrokken. In zijn lange bestaan heeft het bedrijf door allerlei overnames en fusies verschillende namen gehad en heet het nu Smurfit Kappa Van Dam.
 


Vanaf de jaren 50 van de twintigste eeuw werd bij Van Dam steeds meer geautomatiseerd. Foto-atelier Prinses maakte in deze tijd een bedrijfsreportage waarop goed te zien is dat een enkele tientallen meters lange golfkartonmachine het hart van het bedrijf vormde. Van Dam is onderdeel van het rijke industriële verleden van Helmond.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Zaal Bocken met het Mortierorgel.
'n pracht première
images/hourglass.png

ZOEKEN...