De fabriek van Begemann

Begemann

In 1871 begon werktuigbouwkundige Brückenhaus in Helmond aan het kanaal een ijzergieterij, die al snel werd uitgebreid met een draaierij en bankwerkerij.

 De Fabriekshal. Foto: Atelier Princess.Het fabriekje ging Stoom en andere werktuigen maken, zoals op de gevel van de fabriek nog jaren later te lezen was. In 1872 werden J. van Hoorn en E.H. Begemann er bedrijfsleiders. In 1874 nam Begemann het bedrijf over. Na de verwerving in 1882 van het predikaat Koninklijk werd de naam van de fabriek “Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek v/h E.H. Begemann.” De kanaalwand werd 120 jaar bepaald door de KNM, tot in 1993 het fabriekscomplex werd gesloopt en hier na een grondige bodemsanering het Boscotondocomplex werd gebouwd. Dat is opnieuw een blikvanger aan het kanaal, maar op een heel andere manier dan het Begemanncomplex. Dat laatste stond zo dicht op de weg, dat je er gewoon niet langs kon kijken. De eerste foto is gemaakt in 1939, toen er nog nauwelijks autoverkeer was. 

Achter op de foto is de grote constructiehal te zien, gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog. In het gebouw konden voortaan de grote constructiewerken binnenshuis worden gemaakt. Op de tweede foto is goed te zien dat een brug vorm krijgt. Hoe kolossaal alles is, wordt pas duidelijk als je naar mensen gaat zoeken. Ze zijn er wel, maar in de enorme ruimte lijken het wel mieren. Het pand van SIEH is op de eerste foto zichtbaar achter de constructiehal. Daar staat het kantoor van Carp, een ander stukje verdwenen Helmonds industrieel erfgoed.  

De Fabriekshal. Foto: Atelier Princess.

De fabriekshal

   

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Palmpaasoptocht
De volksslagerij van Peer Wilde
De huurkoopwoningen in de Beverstraat
Grootmetaal
images/hourglass.png

ZOEKEN...