Kindertoneel 1946

Kindertoneel 1946

Op 23 mei 1946 werd het 25-jarig priesterfeest gevierd van pastoor Van Laarhoven van de St. Lambertusparochie in Helmond. Ter gelegenheid daarvan werd het toneelstuk ”Bot en Radijs” opgevoerd in het Sobriëtasgebouw aan de Molenstraat/Beelsstraat. De uitvoering was een prachtig voorbeeld van samenspel. De acteurtjes kwamen van de Annaschool, Canisiusschool, Henricus MULO en Nicolaasschool. De decors waren gemaakt door de Kunstacademie in Amsterdam en de kostuums werden geleverd door leerlingen van de huishoudschool Mater Dei.

Het stuk, geschreven door de Belg Anton van der Velde, ging over twee zwervers die ondanks hun ondeugende streken toch naar de hemel gaan. De opvoering was zo’n succes dat er iedere keer weer een nieuwe opvoering gemaakt werd. Op 27 juni 1946 was de twaalfde en definitief de laatste. Het toneelspelen was de jongensscholen blijkbaar zo goed bevallen dat er het jaar daarop een nieuw toneelstuk van Van der Velde ingestudeerd werd met in de hoofdrollen opnieuw Bot en Radijs, maar nu als heiligen in de hemel. Dit toneelstuk heette “De Sterrevaart”. 

Op de foto een scène uit “Bot en Radijs”. De meeste acteurs zijn bekend. Van links naar rechts zijn dit vooraan Noud van der Heyden, een onbekende en Ria Heywegen. Daarachter staan Mien de Greef, Nellie van de Vrande, Marietje van de Looverenbosch, Nellie Rutjens, Erie van Hansel, Jeannie van Haan, Annie Maas, Truus van Helmond en Marietje Vereijken. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Elvire Hellebuijck en Jan Adam Stevens
Antiquiteiten- en meubelzaak van Van der Horst.
Wapen Stiphout
images/hourglass.png

ZOEKEN...