Chocolade-eieren van de Helmondse Cacaofabriek

Chocolade-eieren van de Helmondse Cacaofabriek

In 1895 werd in Helmond aan de Kanaaldijk ZO bij de spoorbrug een nieuwe fabriek gevestigd. In 1932 kwam het einde voor deze fabriek, die over de hele wereld haar producten wist te slijten. Zo was er zelfs een Russische krant met een advertentie voor Helmondse chocolade in de collectie.

De eerste jaren ging het de cacaofabriek voor de wind. Waren er in 1895 vijftien werknemers, tien jaar later waren dit er al 100. Opvallend is dat er altijd veel vrouwelijke werknemers zijn geweest. Door de groei van de productie moest de fabriek steeds uitgebreid worden. Het eerste deel van het pand dat we nu nog kennen onder de naam Cacaofabriek is gebouwd in 1897. In 1907 werd er nog een deel aangebouwd, zodat toen pas het gebouw zijn huidige vorm kreeg. 

In Helmond werden goede chocoladeproducten gemaakt. Bekend waren de cacaoboter en het cacaopoeder dat in speciale blikken onder de naam Helmcacao verkocht werd. Ook beroemd waren de sinterklaasfiguren en de paaseieren. Het inpakken van die paaseieren is te zien op onderstaande foto uit ongeveer 1920. Ook hier is te zien dat er veel vrouwen werkten. Ter bevordering van de hygiëne waren de vrouwen verplicht een muts te dragen, waar het eventuele lange haar onder geborgen werd. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
bijlagen4.1
Binderseind
De Veestraat omstreeks 1920
Apostelhuis
images/hourglass.png

ZOEKEN...